Det ska du äta i USA
10 ikoniska rätter du ska smaka
Amerikansk mat är känd världen över som flottig, men god, snabbmat du köper på en restaurangkedja. Men det finns en historia bakom var och en av de mest ikoniska, amerikanska rätterna så t.ex. hamburgaren, fried chicken och Key Lime Pie. Vi presenterar här 10 av de viktigaste rätterna i det amerikanska köket, samt var du ska äta dem.
Om jag säger amerikansk mat, vad säger du då? Hamburgare. Den mest klassiska rätten någonsin, som kan fås i varje stad och längst varje motorväg, är nästintill symbolen för amerikansk mat. Många har försökt åta sig äran för skapelsen, men man vet inte säkert vem som först kom på att stoppa en pannbiff mellan två brödskivor. Den mest kända är dock den danska immigranten Louis Lassen, som ägde matstället Louis’ Lunch, i New Haven, Connecticut, New England. Sedan 1895 har familjen Lassen krängt burgare, och fjärde generationen Lassen gör det fortfarande. Naturligtvis enligt originalreceptet med franskbröd, pannbiff, ost, lök och tomat. Den finns garanterat tusen andra restauranger som serverar bättre burgare, men är du i New Haven ska du prova Louis's.
Barbeque ribs är något av det mest klassiska på menyn i Sydstaterna, och generellt en klassiker i det amerikanska köket. De kommer i en mängd variationer som utvecklats med tiden, så att du idag kan få både nöt- och lammrevben som även det kallas BBQ ribs. Den mest traditionella formen är dock lagad på fläskkött och kan spåras tillbaka till 1540, då Chicksaw-stammen i Mississippi tillagade denna del av djuret över deras “grill”, barbacoa. Idag kallas tillagningen barbeque, vilket innebär att man kryddar köttet med sin lokala kryddblandning.
Här hemma kallar vi dem oftast bara chicken wings eller hot wings, men Buffalo wings är det ursprungliga namnet. De flottiga kycklingvingarna blev nämligen uppfunna en oktoberkväll 1964 i Buffalo, New York. Ägaren av den lokala puben Anchor Bar improviserade ihop en rätt till sin son och hans vänner. Ur frysen tog hon upp några kycklingvingar som var ämnade till kycklingsoppa och marinerade dem i smör och chilisås. Som tillbehör serverade hon selleristänger och en blue cheese dip för att komplementera hettan från chilin. Det blev omedelbart en succé, som idag finns på alla sportbarer – oftast med samma tillbehör.
Den varmkorvs-liknande hummerrätten är ett klassiskt snack i New England. Det sägs att den blev uppfunnen i den lilla kuststaden Milford, Connecticut, cirka 1929. På skaldjursrestaurangen Perry’s satte de ihop bröd, hummer och brynt smör till en kulinarisk succé. Idag är det framför allt Maines kuststäder som är kända för sina lobster rolls. Här är brödet som regel fyllt med en hummersallad gjord av majonnäs, selleri, citronsaft och örter.
Fried chicken är härstammar historiskt sett inte från Amerika, klassas idag som typiskt amerikansk mat. Det var något som de afrikanska slavarna tog med sig när de kom till Sydstaterna, som senare blev en utbredd rätt i södern. Vi har trots det valt att kalla det en amerikansk rätt, då en viss man i Kentucky gjorde fried chicken till en ikonisk rätt för hela USA. 1940 blev Harland Sanders färdig med sitt recept gjort på 11 kryddor och en alldeles speciell tillagningsmetod, som gjorde hans fried chicken sådär spröda och goda. You guessed it right, vi snackar om Kentucky Fried Chicken (KFC), som idag finns i 136 länder världen över. Kanske har du redan provsmakat det på snabbmatskedjan, men det kan rekommenderas att prova äkta fried chicken på allt från restaurang till självständiga små “hål i väggen” i Sydstaterna.
Cheesesteak sandwich, Philly cheesesteak, Philadelphia cheesesteak… Kärt barn har många namn, och som några av dem indikerar kommer denna klassiker från Philadelphia. Den finns överallt i staden (och landet) och kommer i många olika varianter, men som utgångspunkt är det ett sprött bröd fyllt med tunna strimlor av ribeye och smält ost. Skapelsen tillhör försäljaren Pat Olivieri, vars levebröd var att sälja en annan klassiker i kategorin amerikansk mat – hotdogs. Olivieri bytte en dag ut korven för nötkött, bara för att testa det för sig själv. En förbipasserande taxichaufför stannade och bad om att få en likadan, och han blev så frälst att han spred ordet i hela stan. Kort därefter öppnade Olivieri Pat’s King of Steaks, som idag säljer cheesesteaks 24 timmar om dygnet. Prova den hos upphovsmannen eller hos en av de andra berömda cheesesteak-haken.
Den solida brunchrätten Eggs Benedict är i och för sig gjord på en engelsk muffin, men den stammar faktiskt från USA. Historien säger att rätten uppfanns på landets äldsta restaurang, Delmonicos’s (anno 1837), i New York. Stamkunden Mrs. LeGrand Benedict sades sakna något på menyn, så kocken Charles Ranhofer satte ihop några favoritingredienser – rostat bröd, kokt skinka, pocherat ägg och hollandaisesås – och voilá, så hade han skapat en odödlig rätt. Eggs Benedict hör inte bara till det amerikanska köket, utan kan också fås överallt i Europa, varieras gärna med avokado, rökt lax, spenat samt andra moderna ingredienser.
Key lime pie är Florida’s officiella state pie. Alla associerar den goda limepajen med Florida och särskilt Key West. Därför kom det som en chock 2017, att pajen egentligen blev uppfunnen i New York 1931.Som en del av sin marknadsföringskampanj för kondenserad mjölk, utgav matproducenten Borden ett recept på en limepaj, som liknar en Key Lime Pie på pricken. Många “floridians” blev rasande och har sedan dess försökt framskaffa bevis på att man gjort pajen före 1931, dessvärre utan någon större framgång. Det betyder dock inte att Key West inte är det perfekta stället att äta en bit Key Lime Pie på – tvärtom, det finns inget som är mer (mat)rätt!
Den hade aldrig gått hem i Italien, men i USA har man skamlöst roffat åt sig pizzan och amerikaniserat den till en smaskig kaloribomb: deep dish pizza. Det var två män i Chicago, som fick idén att baka en pizza i en djup ugnsform, så att den kunde fyllas med extra mycket tomatsås, ost och allt annat man kan toppa en pizza med. De öppnade Pizzeria Uno, som banade väg för deep dish pizza att bli en klassiker inom amerikansk mat. Idag kan du njuta av en deep dish pizza på många berömda restauranger i Chicago och Pizzeria Uno-kedjan i hela landet. Ironiskt nog ska det sägas att Chicago var den stad i USA med högst antal italienska flyktingar under den tidigare hälften av 1900-talet.
Chicken and waffles? Alltså kyckling och våfflor på samma tallrik? Det låter helt sjukt, men det är helt normal i USA. Ännu ett bevis på att amerikansk mat är ganska innovativ. Rätten blev uppfunnen på en nattklubb i Harlem, New York. Hit vallfärdade hungriga jazzmusiker på småtimmarna efter sina konserter, men det var för sent att äta middag och alldeles för tidigt för frukost. Ägaren av klubben hittade då på en mix av sött och salt, och så var chicken and waffles född. 1975 flyttade en av klubbens stamkunder till Los Angeles, där rätten ännu inte existerade. Han öppnade Roscoe’s House of Chicken, som blev en stor succé och inspirerade många andra i Los Angeles att servera chicken and waffles.
Vill du åka till USA?
Kontakta USA Tours och få ett erbjudande, helt utan förpliktelser, på en paketresa med flyg, hotell och bil. Hos oss är du inte utlämnad åt att åka på särskilda datum, utan vi skräddarsyr resan åt dig!
-
Du beställer ett erbjudande - utan förpliktelser
-
Vi ringer upp och frågar dig om dina önskemål
-
Baserat på vårt samtal skräddarsyr vi ett erbjudande till dig
-
Vi bokar hela resan åt dig, men inte förrän du är helt nöjd
Liknande artiklar
Här har vi samlat flera artiklar på samma ämne. Om du inte hittar det du letar efter är du alltid välkommen att ringa till oss.