Reseinfo

Inresa i Kanada, Karibien och Mexiko

Det ska du veta om eTA och visum

Regler för inresa

Reglerna för att resa in Kanada, Karibien och Mexiko varierar. De flesta karibiska länder kräver inget visum för inresa. Mellanlandar du i USA eller Kanada på vägen, ska du dock komma ihåg att ha ett elektroniskt inresetillstånd, vilket är ett krav i dessa länder. Läs här om vad som gäller för inresa till våra destinationer.

Inresa i Kanada

Det ska du veta om eTA och pass

Du behöver inte ha visum för att resa till Kanada som turist, så länge du inte stannar längre än 6 månader i landet. Om du stannar längre kan du ansöka om ett uppehållstillstånd. Men ska du bara på semester (med flyg) ska du ansöka om ett elektroniskt inresetillstånd - eTA (se nedan)

Kommer du in i landet till fots, med bil eller båt behöver du varken ha visum eller eTA. Du kan fritt korsa gränsen. Det är exempelvis möjligt i Niagara Falls, där du kan uppleva vattenfallen från den kanadensiska och amerikanska sidan.

OBS: Mellanlandar du i USA på väg till Kanada behöver du ansöka om inresetillstånd i USA (ESTA).

Läs om reglerna för inresa i USA.

Ansöka om eTA

Alla svenska turister som reser till Kanada med flyg ska ha ett godkänt eTA. Det gäller även om du bara mellanlandar i Kanada och är på väg till ett annat land.

Ett eTA är ett elektroniskt inresetillstånd som kan ansökas om hemifrån. De flesta får ett godkännande på sin ansökan inom några minuter. Vi rekommenderar att du göra din ansökan så snart du har bokat din resa för att vara säker på att allt är ok. 

eTA kostar 7 CAD per person

Ansök om eTA här ​​​​​​​

Uppdatera ett existerande eTA

Ett eTA gäller i 5 år så om du redan har ett godkänt eTa från en tidigare resa till Kanada behöver du inte ansöka om ett nytt, förutom om du inte fått ett nytt pass mellan gångerna. Ditt eTA ska då uppdateras online så att den nya destinationen för din resa blir korrekt i systemet.

 

Krav på pass under resan

Ditt pass ska vara giltigt hela perioden som du reser i Kanada. Det vill säga att passet inte får gå ut när du är borta. Har du förlängt ditt pass eller om du har ett provisorisk pass funkar det också för in- och utresa i Kanada.

 

Regler för barn och inresa i Kanada

Det gäller särskilda regler för barn under 18 som reser ensamma, med bara en förälder eller med vuxen som inte är förälder eller vårdnadshavare.

Reser barnet själv ska han/hon kunna visa upp sitt pass, en kopia på sitt födelseattest och ett skriftligt tillstånd från föräldrar med kontaktuppgifter till föräldrarna och till en vuxen kontaktperson i Kanada. 

Reser du ensam med ett barn som är under 18 år ska du kunna visa upp barnets pass, en kopia av barnets födelseattest och en skriftlig tillåtelse från den andra föräldern med en kopia av hans/hennes pass.

Barn måste ha sitt egna pass. Det räcker inte att bara vara inskriven i föräldrarnas pass, oavsett hur små barnen är.

Inresa i Kuba

Kubanska turistmyndigheter kräver att alla resenärer vid inresa ska kunna uppvisa en reseförsäkring. Det är ett krav som bör tas på största allvar, för utan eller felaktig försäkring kan du bli nekad inresa i landet.

Försäkringen är inte inkluderad i ditt erbjudande om inget annat har avtalats. Men USA Tours hjälper gärna till med att teckna en sådan försäkring.

Läs mer om reseförsäkring.

Inresa i Karibien

Som turist i Karibien behöver du inte ansöka om visum. Dock ska du vara uppmärksam på att om du landar i USA behöver du ett ESTA. Läs om det här.

Bahamas: Visumfritt upp till 90 dagar

Dominikanska Republiken: Visumfritt upp till 90 dagar. Du behöver köpa ett turistkort vid inresa. Det kostar 10 USD per person

Jungfruöarna: Då öarna är amerikanska gäller samma regler för inresa som i USA. Du flyger troligtvis via USA och kommer behöva ett ESTA.

Inresa i Mexiko

Du kan resa utan visum i Mexiko i upp till 180 dagar. Dock, ska du fylla i ett turistkort när anländer till flygplatsen i Mexiko. Det ska du behålla och sedan kunna visa upp vid utresa från landet.

Om du mellanlandar i USA eller kombinerar din resa till Mexiko med USA behöver du ett ESTA. Läs om det här.

Om du mellanlandar i Kanada eller kombinerar din resa till Mexiko med USA behöver du ett eTA. Läs om det längre upp på denna sida.