Inspiration

Guide till inresa i USA

Allt du behöver veta om ESTA, pass och papper

En resa till USA är alltid späckad med stora upplevelser, men det är bäst att spara äventyren tills man är på rätt sida av gränskontrollen. Innan du kommer så långt är det några formaliteter du behöver ha koll på. Vi guidar dig till en friktionsfri inresa i USA.

Publicerad:
Rejsekonsulent, Maria
Maria Grønvold
Rejsekonsulent

Så går inresan till

När du reser till USA ska du vara förberedd på att det kan ta tid att komma igenom gränskontrollen på flygplatsen. När du landar ska du gå till kontrollen för immigration och ställa dig i kön för icke-amerikanska medborgare. Här ska du scanna ditt pass, ta fingeravtryck samt en bild till de amerikanska myndigheterna.

Vid disken möter du en representant för U.S. Border and Customs Protection, som kontrollerar ditt ESTA och ger dig tillåtelse att komma in i USA. Ibland ställer de frågor om syftet med resan, var du ska bo och vem du reser med. Det är därför en bra idé att ha med sig dokumentation för hemresan samt adressen till den första platsen du ska bo på i USA.

Om du ska mellanlanda i USA är det viktigt att det dröjer några timmar innan du ska vidare med nästa flight. Du ska nämligen gå igenom immigrationskontrollen på det första stället du landar. Ibland behöver du också hämta ditt bagage vid ankomst och checka in det igen.

Tullregler i USA

I samband med immigrationskontrollen ska du också deklarera vad du har med dig i tullen. Du kommer få ett dokument på flyget som du ska fylla i innan du landar i USA. Här ska du redovisa hur mycket pengar du reser med, och om du reser med särskilda matvaror och föremål. Du ska också uppge din första adress i USA, så här är det också en bra idé att ha den till hands. Du lämnar in dokumentet när du går igenom immigrationskontrollen.