Reseinfo

Inresa i USA

Allt om regler för inresa i USA

Det ska du veta om reglerna för inresa

När du reser till USA är det viktigt att du känner till reglerna för inresa. Annars kan du i värsta fall bli nekad inträde i landet. I de allra flesta fall räcker det med ett elektroniskt förhandsgodkännande, ESTA, som är enkelt att få. Men det finns undantag, och några regler för pass, som du bör ha vetskap om. Därför rekommenderar vi dig att läsa informationen som finns på denna sida grundligt.

Inresekrav i förbindelse med COVID-19

Det finns inte några särskilda restriktioner i förbindelse med COVID-19. 

För mera information om inresekrav hänvisar vi till UD.

ESTA-ansökan

Reser du som svensk turist till USA ska du ansöka om ESTA. ESTA är en elektronisk ansökan om tillåtelse till inresa i USA. Det är ett förhandsgodkännande, vilket innebär att du får tillåtelse att flyga in i landet, men alltså inte garanteras inresetillstånd till USA. Det gäller även om du bara ska mellanlanda i USA på väg till ett annat land.

Du ska göra din ansökan senast 72 timmar före avresa men vi rekommenderar att få det gjort så snart du har bokat din resa. Du ansöker online, där du även kan se status på din ansökan och om den har blivit godkänd. Den brukar i regel hanteras och godkännas inom ett par dagar.

ESTA kostar 21 USD per person.

Ansök om ESTA här

Uppdatera ett befintligt ESTA

ESTA är giltigt i 2 år. Om du har ett godkänt ESTA som är mindre än 2 år gammalt behöver du dock gå in och uppdatera det med din nya destination för att det ska bli korrekt i systemet. Har du fått ett nytt pass efter din senaste resa till USA behöver du ansöka om ESTA på nytt.

Visum till USA

För de flesta turister brukar ESTA räcka när de ska resa till USA. Men det finns vissa undantag som kräver att du ansöker om turistvisum. Det gäller om du:

  • Ska på semester i USA och i mer än 90 dagar

  • Ska studera i USA

  • Ska arbeta i USA

  • Är straffad sedan tidigare

  • Har fått avslag på en ESTA-ansökan/visum

  • Har rest i Irak, Iran, Libyen, Nordkorea, Somalia, Sudan, Syrien eller Jemen efter 1 mars 2011

Du ansöker om visum och gör alla förfrågningar gällande inresa i USA till den amerikanska ambassaden i Stockholm:

Dag Hammarskjölds väg 31

115 89 Stockholm, Sverige

Telefon: +46 8 783 53 00

Ankomst till fots eller med bil/båt

Kommer du till USA till fots, med bil eller båt behöver du inte ansöka om visum eller ESTA.  Om du till exempel vill korsa gränsen mellan Kanada och USA vid Niagara Falls behöver du inte ansöka om ESTA för att uppleva vattenfallen på den amerikanska sida.

Krav på ditt pass vid inresa i USA

Ditt pass behöver vara giltigt hela perioden som du reser i USA. Passets utgångsdatum får därför inte passeras under den tiden som du är i USA. Löper ditt pass däremot ut dagen efter att du kommit hem från din semester, är det i flesta fall ok.

Det finns undantag att ta hänsyn till ifall du ska åka på kryssning i USA eller Karibien. Några rederier kräver att passagerarna pass är giltiga 6 månader efter resan.

Svenska pass vars giltighetstid har blivit förlängt är godkända vid inresa i USA. Provisoriska pass accepteras dock bara vid utresa. Det vill säga om du förlorar ditt pass på resan kan du få ett provisoriskt pass och resa hem med det. Men för att komma in i landet behöver du ett giltigt pass.

Regler för barn vid inresa i USA

Barn behöver ha sitt egna giltiga pass när de reser till USA. Det går alltså inte att vara inskriven i föräldrarnas pass - oavsett hur små barnen är.

Barn som reser till USA med bara en förälder eller en vuxen som inte är förälder eller vårdnadshavare (t ex annan familjemedlem, vän, fotbollstränare mm.) ska ha ett skriftligt tillstånd från den andra eller båda föräldrarna. Det betyder att om du reser själv med ditt barn ska barnets andra förälder givit tillåtelse till det. Reser ditt barn med en annan vuxen ska båda föräldrarna givit sin tillåtelse.

Tillåtelsen ska vara skriven på engelska. Se mer här.

Så här kommer du in i USA

När du reser in i USA ska vara förberedd på att det tar tid att gå igenom gränskontrollen på flygplatsen. När du landat går du till gränskontrollen och ställer dig i kön för utlänningar. Här ska du skanna ditt pass, ta fingeravtryck och ta en bild till de amerikanska myndigheterna. 

Vid gränskontrollen träffar du en person från U.S Border and Custom Protection som granskar din ESTA-ansökan och ger dig ditt slutgiltiga tillstånd att komma in i USA. Ibland vill de ställa några frågor om målet med din resa, vart du ska bo och hur länge du ska vara i landet.

Därför är det bra att ha dokumentation på din hemresa och det första stället du ska bo på nära till hands.

 

Uppdaterad 28 januari 2021