BESTÄLL OFFERT
08-12454845

Husbil i USA: Yellowstone och västern

Upplev ett klassiskt amerikanskt äventyr i öknen, mormonstäder och bland kända landskap

18 dagar från 10.895:-

Husbil i USA: Yellowstone och västern

18 dagar från 10.895:-

Åk på roadtripp med ett hem på hjul

På den här rundresan färdas ni genom fem delstater i västra USA, och upplever de största höjdpunkterna längs med vägen. Se fram emot färgstarka källor i Yellowstone, de legendariska presidentbergen Mount Rushmore, spännande Salt Lake City och nationalparkerna Grand Canyon, Bryce Canyon och Zion, som bjuder på naturupplevelser i världsklass. Vi föreslår att ni tar resan i en husbil, så ni kan styra tempot själva och har med er boendet vart än ni befinner er.

Resplanen nedan är inte fast, utan kan anpassas efter dina önskemål. Det är möjligt att göra samma resa med hotell och bil, men fördelen med autocamper är att ni själva bestämmer vad ni vill göra, och när.

Föreslagen resplan
DAG 1 - 3: DENVER

DenverVälkommen till ”the West” i USA! Ni landar i Denver, eller ”the Mile High City” som staden kallas på grund av sitt läge precis en mile över havets yta. Denver är en storstad man ofta glömmer bort, men som har en mängd av upplevelser för alla smaker. Den är dessutom vackert belägen vid foten av majestätiska Rocky Mountains. Därför föreslår vi att ni stannar de två första nätterna på ett hotell här, så att ni har tid att uppleva staden innan ni ger er av på er roadtrip.

Besök till exempel Denver Zoo, Denver Museum of Nature & Science eller den stora stadsparken City Park som sjuder av liv – alla tre är roliga för både barn som vuxna. Eller passa på att fylla resväskan på 16th Street Mall, som är en lång gågata med alla kända amerikanska och internationella kedjor, och trevliga caféer och restauranger.

Denver är också en stad med många sportfreaks, med lag i alla de bästa amerikanska ligorna i baseball, basket, ishockey och amerikansk fotboll. För den sportintresserade kan vi varmt rekommendera att se en match, för det är en väldigt stämningsfull och typiskt amerikansk upplevelse – även om man inte är bekant med alla spelare och regler.

Ni kan också bege er ut i naturen redan nu. Denver är en perfekt utgångspunkt för att utforska bergskedjan Rocky Mountains, så det kan ni göra på en dagsutflykt eller när ni hämtat er autocamper på dag tre. Det finns många vackra vägar att ta sig fram på, oavsett om man gör det med bil eller på cykel. Det finns även möjlighet att prova zipline eller forsränning.

Den tredje dagen föreslår vi att ni hämtar er autocamper och kör till Rapid City, South Dakota (630 km/360 miles – 6 timmar)

DAG 3 – 6: RAPID CITY

Mount RushmoreNär ni startar er autocamper och beger er ut på de amerikanska vägarna börjar roadtripen på allvar. Första stoppet är Rapid City, som ligger i delstaten South Dakota – härifrån kan ni ta er ut och få se de berömda bergen Mount Rushmore.

Presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln har alla huggits in i Black Hills-bergen, och blivit en viktig nationell symbol. De enorma porträtten skapades som ett minnesmärke till ära för presidenterna, som representerar varsin viktig period i den amerikanska historien. 400 män arbetade i fjorton år för att mejsla fram de tjugo meter höga ansiktena ur bergsmassivet, och det ger en hint om hur storslagen upplevelsen är.

I samma område kan ni se minnesmärket Crazy Horse Monument. Det skapades senare, och är en hyllning till den amerikanska ursprungsbefolkningen. Crazy Horse var en berömd ledare för Lakota-stammen, och kämpade mot de vita nybyggarna som ville ta över deras territorium. Han blev en stor hjälte, och därför har hans ansikte också huggits in i bergen för att visa respekt för landets ”native Americans”.

När ni befinner er i Rapid City kan ni också besöka Custer State Park, som är ett stort naturområde med vackra bergslandskap, fridfulla fiskesjöar och ett stort djurliv. Här lever enorma flockar av bisonoxar som är spännande att se, och som ni kan uppleva på en safari i parken.

I närheten finns också den roliga och lite otraditionella turistattraktionen Wall Drug. Det är en butik som sedan 1931 har släckt Mount Rushmore-besökarnas törst med grattis vatten. Det gör man fortfarande, men idag finns här också souvenirbutik, restauranger och nöjen i en kitschig blandning som är en av områdets stora sevärdheter.

Från Rapid City kan ni köra till Cody, Wyoming (610 km/380 miles – 6 timmar)

DAG 6 – 7: CODY

Färden går vidare till Cody i Wyoming, som har utnämnt sig själva till ”Rodeo Capital of the World” och grundades av ingen mindre än Buffalo Bill. Han var en legendarisk bisonjägare och entertainer, som kämpade mot ursprungsbefolkningen i kampen om ”Vilda Västern”. Honom kan ni lära er mer om på Buffalo Bill Center of the West i Cody.

Här kan ni uppleva en äkta rodeo-show, där samtida cowboys kämpar för att hålla sig kvar på en vild häst eller tjur. Samtidigt sitter publiken och hejar och det är en härlig stämning runt arenan. Det är en väldigt speciell upplevelse, och om det hålls några shower när ni befinner er i området är det något ni inte får missa.

På kvällen eller nästa morgon rekommenderar vi ett besök på Irma Hotell, som Buffalo Bill grundade och döpte efter sin dotter. Här serveras mastig amerikansk mat och massor av historia.

Härifrån kan ni köra vidare till Yellowstone (160 km/100 miles – 2 timmar)

DAG 7 – 10: YELLOWSTONE

YellowstoneNästa stopp – och en av resans största höjdpunkter – är Yellowstone National Park. Den ligger i Rocky Mountains, och sträcker sig över delstaterna Wyoming, Montana och Idaho. Det är dessutom USA:s äldsta nationalpark, som blev berömd för sina berg, sitt rika djurliv och sina gejsrar.

En av parkens ”attraktioner” är gejsern Old Faithful, och som namnet antyder är den väldigt trofast – den får nämligen ett utbrott cirka var nittionde minut. Med största sannolikhet kommer ni alltså få uppleva hur varmt vatten och ånga plötsligt sprutar 30-55 meter upp i luften.

En annan höjdpunkt är Grand Prismatic Spring, som är parkens största varma källa och 112 meter bred. Här kan man se de regnbågsfärgade ringarna på vattnet, som ofta ses på bilder från Yellowstone. Det är också en spektakulär syn, med den lysande blå mitten och de gröna och gula ringarna kring källan.

Ni får heller inte missa Grand Canyon of the Yellowstone, där Yellowstone-floden bryter igenom de gula klippor som gett parken dess namn. På två ställen störtar floden ner i form av brusande vattenfall, Upper Falls som är 33 meter högt och Lower Falls på 94 meter. Den mest populära utkiksposten är Artist Point.

Yellowstone är fyllt av fantastiska platser, och det här är bara tre av dem. Mycket mer väntar på ert besök i parken, så vi rekommenderar att ni stannar tre nätter.

Därefter föreslår vi att ni kör till Salt Lake City, Utah (600 km/370 miles – 6 timmar)

DAG 10 - 11: SALT LAKE CITY

Salt Lake CityMellan de stora naturupplevelserna väntar en övernattning i Utahs huvudstad, Salt Lake City. Staden är mest känd för sin koppling till mormonerna, eftersom de kristna anhängarna av ”Mormons bok” grundade staden 1847. Det är fortfarande det religiösa och administrativa centret för religionen, vilket ni kommer uppleva på ert besök.

Det är ett måste att se pompösa Temple Square, som är ett stort tegelkomplex inne i stan som ägs av mormonerna. Här hittar ni en rad viktiga byggnader och monument, däribland huvudtemplet Salt Lake Temple och Mormon Tabernacle, som är deras världskända kör.

Utöver sin status som religiös ikon är Temple Square ett livligt litet kvarter med fina butiker och gourmetrestauranger, så det kan ni också njuta av på rundturen.

Härifrån kan ni köra till Zion National Park (480 km/300 miles – 4 timmar)

DAG 11 - 12: ZION NATIONAL PARK

Zion National ParkTillbaka till naturen! Nästa stopp är Zion National Park, som också ligger i Utah. Namnet kommer också från mormonerna – Zion betecknar nämligen en helig plats – vilket ni kommer förstå när ni får se den fantastiska naturen i området.

Om man kommer hit under högsäsongen mellan mars och september får man inte köra runt själv i parken. För att skydda naturen får man hoppa på en shuttle buss, som kör genom området och släpper av folk vid utkiksposter eller starten på olika vandringsleder.

En av höjdpunkterna är klipplandskapet Big Bend, där en flod under flera tusen år slipat ner klipporna och skapat en hästskoformad fördjupning. En annan är den ”gråtande” klippan Weeping Rock, som är en slags klippvägg där vattnet rinner ner från kanten så att det liknar tårar.

Ni kan också se fram emot de tre stora klippformationerna Three Patriarchs, och vandra längs den berömda leden Angels Landing, som bjuder på dramatiska vyer från toppen av branta klippor.

Därefter kan ni köra till Bryce Canyon (120 km/70 miles – 1,5 timmar)

DAG 12 - 13: BRYCE CANYON

Bryce CanyonI Bryce Canyon väntar helt andra naturupplevelser. Den här klyftan är bredare och inte lika djup som några av de andra på resan. Den är däremot full av så kallade hoodoos, som är en slags långsmala klipp-pelare. När de står tillsammans, i enorm skala, ser det helt fantastiskt ut. Det är inte ett unikt naturfenomen, men Bryce Canyon har världens största samling av hoodoos, och är därför berömt.

Ni kan vandra eller rida genom dalen, och se hoodoos-klipporna på nära håll, eller köra runt i parken mellan olika utkiksposter. Det kan rekommenderas att komma hit tidigt och se dem vid soluppgången, eller vänta till solnedgången när de kastar långa, vackra skuggor.

På kvällen kan ni äta på Ebenezer’s Barn & Grill, som utöver att servera barbecue och andra amerikanska specialitet också bjuder på cowboy-show med gitarr, lasso och dans.

Härifrån kan ni köra till Grand Canyon, Arizona (450 km/280 miles – 5 timmar)

DAG 13 - 15: GRAND CANYON

Grand Canyon
Grand Canyon behöver ingen större introduktion. Det enorma klyftlandskapet i Arizona är ett av världens mest kända naturfenomen, som alla bör uppleva minst en gång i livet. Klyftan är 446 kilometer lång, upp till 26 kilometer bred och ungefär 1,5 kilometer djup. Omräknat till svenska förhållanden är Grand Canyon ungefär lika stort som ett och ett halvt Gotland.

Det är fantastiskt att stå och blicka ut över det oändliga landskapet, som består av rödaktiga klippor i vackra formationer som mejslats fram av Colorado River. Under loppet av tusentals år har floden urholkat ökenlandskapet allt mer. Ni kan se det hela från toppen, genom att åka båt på botten eller från en helikoptertur som tar er både upp, ned och igenom den vackra klyftan.

Ni kan också få en nervpirrande upplevelse på Grand Canyon Skywalk. Det är en bågformad utsiktsplattform med glasbotten, som sträcker sig tjugo meter från canyonens kant, på 1200 meters höjd över bottnen.

Därefter kan ni köra till Arches National Park, Utah (530 km/330 miles – 5,5 timmar)

DAG 15 - 17: ARCHES NATIONAL PARK

Den sista stora naturupplevelsen på den här roadtrippen föreslår vi att ni får i Arches National Park på vägen tillbaka till Denver. Nationalparken har världens största koncentration av ”naturliga broar”, det vill säga valvbågar som skapats av erosion och väder och vind. Här finns över tvåtusen sandstensbroar.

En av de mest berömda heter Landscape Arch, och den är speciell – den redan tunna valvbågen blir tunnare och tunnare för varje år. En annan populär stenformation är den fristående Delicate Arch, som är 18 meter hög och har en utpräglad form som gett den sitt namn. Det kan varmt rekommenderas att vandra i området för att få se de finurliga naturfenomenen.

Härifrån kan ni köra den sista turen tillbaka till Denver, Colorado (560 km/350 miles – 5 timmar)

DAG 17 - 18: DENVER

Denver skylineResan slutar där den började: i Denver, Colorado. Här rekommenderar vi att ni stannar en natt, så att ni har gott om tid att köra från Arches National Park och kan lämna tillbaka er autocamper i lugn och ro. Kvällen kan ni använda till att köpa souvenirer som minne av semestern, shoppa amerikanska märkesvaror till låga priser och äta en god avslutningsmiddag som avslutning på den stora rundresan. Natten tillbringar ni på ett hotell i staden.

Nästa dag kan ni flyga hem till Sverige.

Prisöversikt
Säsong
Månader
Längd
Pris
Vår mar. – maj. 18 dagar från 11.795:- per person
Sommar jun. – aug. 18 dagar från 16.595:- per person
Höst sep. – nov. 18 dagar från 10.895:- per person
Vinter dec. – feb. 18 dagar *

Priset är per person, och gäller för 2 vuxna och 2 barn (under 12 år) i samma rum.
Rabatt vid barn under 12 år och större grupper.
Vid högtider och helgdagar bör ni räkna med högre priser än demonstrerat.
* Vi rekommenderar inte att utföra denna resa under vintermånaderna.

Resans innehåll
 • Flyg inkl. måltider och bagage
 • Medelklasshotell i Anchorage och Vancouver
 • Hyra av storlek c25 husbil från Cruise America, som inkluderar:
  • Fria km
  • Köksutrustning
  • Lakan
  • Handdukar
  • Obegränsad användning av generatorn
 • Reseförsäkring (kan tillköpas)
 • Avbeställningsförsäkring (kan tillköpas)
 • Resort fees (kan förekomma på vissa hotell)

Våra reseförslag

Hawaii

Alaska

Mexiko

Prisöversikt

Säsong
Månader
Längd
Pris
Vår mar. – maj. 18 dagar från 11.795:- per person
Sommar jun. – aug. 18 dagar från 16.595:- per person
Höst sep. – nov. 18 dagar från 10.895:- per person
Vinter dec. – feb. 18 dagar *

Priset är per person, och gäller för 2 vuxna och 2 barn (under 12 år) i samma rum.
Rabatt vid barn under 12 år och större grupper.
Vid högtider och helgdagar bör ni räkna med högre priser än demonstrerat.
* Vi rekommenderar inte att utföra denna resa under vintermånaderna.

Resans innehåll
 • Flyg inkl. måltider och bagage
 • Medelklasshotell i Anchorage och Vancouver
 • Hyra av storlek c25 husbil från Cruise America, som inkluderar:
  • Fria km
  • Köksutrustning
  • Lakan
  • Handdukar
  • Obegränsad användning av generatorn
 • Reseförsäkring (kan tillköpas)
 • Avbeställningsförsäkring (kan tillköpas)
 • Resort fees (kan förekomma på vissa hotell)
Beställ offert gratis och oförpliktigat
Personliga upplysningar
Bemärkningar

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.