BESTÄLL OFFERT
08-12454845

Whisky-turen genom Sydstaterna

En livsnjutarresa med bourbon, musik och sydstatscharm

15 dagar från 10.795:-

Whisky-turen genom Sydstaterna

15 dagar från 10.795:-

Kör längs med ”The American Whiskey Trail”

Vi har satt ihop en resa för dig som älskar whisky och det goda livet. Under två veckor kör ni på de mest upplevelserika landsvägarna i Kentucky och Tennesse – platserna som bourbon stammar från. Utöver besök på historiska destillerier som Jim Beam och Jack Daniel’s bjuder reseförslaget på autentisk amerikansk mat, festliga städer, fantastisk natur i Great Smoky Mountains och massor av country, blues och rock’n’roll.

Resplanen nedan är inte fast, utan kan anpassas efter dina önskemål.

Föreslagen resplan
DAG 1 - 3: CINCINNATTI

Välkommen till USA! Reseförslaget startar i Cincinnatti, Ohio, där vi föreslår att ni stannar två nätter.

Staden ligger vid Ohio-floden som skiljer delstaterna Ohio och Kentucky åt, och ni behöver bara korsa floden – bokstavligt talat – för att få ett smakprov på vad som väntar längs med ”the American Whiskey Trail”. Här ligger destilleriet New Riff Distilling, där ni kan gå en rundvisning och få en provsmakning som introduktion till de större destillerier som väntar.

På stadens restauranger och barer finns det också gott om möjligheter att uppleva områdets kärlek till den gyllene drycken. Old Kentucky Bourbon Bar serverar över 600 amerikanska whisky-sorter, och på Newberry Bros Coffee kan ni välja mellan 1500 typer av whisky från hela världen. Kombinera med den lokala specialiteten Cincinnati Chili, som är en typ av köttsås, som kan serveras på fem olika sätt – ett bra sätt att komma igång med livsnjutarresan.

Härifrån kan ni köra till Louisville, Kentucky (160 km/100 miles – 2 timmar)

DAG 3 – 4: LOUISVILLE

Nu börjar resan längs med ”the American Whisky Trail” på allvar. Det är det kommersiella namnet på området i Kentucky och Tennessee där det finns över tio destillerier som tillhör organisationen Distilled Spirits Counsil.

Kentuckys största stad, Louisville, kallas också Bourbon City, bland annat för at whiskyjätten Jim Beam stammar från trakten. Här används nämligen en speciell lokal ingrediens –det rena vattnet som filtreras genom kalksten i området. Ni kan givetvis få smaka, antingen i en läcker cocktail eller on the rocks.

Staden i sig själv är också ett Mekka för whiskyfans. Som en ny turistattraktion hittar du The Urban Bourbon Experience, som är en sammanslutning av barer, restauranger, små destillerier och festivaler som på ett eller annat sätt hyllar bourbon. Här kan du både smaka och lära dig mer om de oändligt många sorterna av drycken.

För att inte drunkna i whisky kan ni besöka några av stadens nyktrare attraktioner, som hästkapplöpsbanan där det tävlas nästan året runt. Eller så kan ni besöka det stora baseballmuseet Louisville Slugger Museum & Fatory, där de kända klubborna med samma namn produceras.

Från Louisville kan ni köra till Nashville, Tennessee (280 km/170 miles – 3 timmar)

DAG 4 – 7: NASHVILLE

Nästa stopp i vårt förslag bjuder på annat än ren alkohol. Nashville är känt som Music City, och särskilt för countryfans är staden en plats att vallfärda till. Även om ni vanligtvis inte lyssnar på country är det nästan ett måste att höra livemusik på resan till Nashville.

Ni kan gå på konsert på den legendariska musikscenen Grand Ole Opry, där countrymusiken blev berömd och där stjärnor som Johnny Cash och Dolly Parton spelat åtskilliga gånger. Annars kan ni droppa in på någon av alla barer och spelställen som har gratis livemusik varje kväll, för att få en mer informell men helt klart underhållande upplevelse.

Varje kväll förvandlas gatan Honky Tonk Highway till en fest med blinkande neonskyltar, kall dryck på borden och en lössläppt stämning. Även här hittar ni gott om livemusik, och på vissa ställen även linedance. Om ni vill uppleva det amerikanska nattlivet kommer Nashville inte göra er besvikna.

Den kreativa andan som lever på stadens musikscener har med tiden även intagit den kulinariska scenen, så det finns gott om skäl att resa hit för matens skull. Barbecue, hamburgare, pizza, nachos och Nashville hot chicken är bara några av de klassiska amerikanska rätterna på Nashvilles menyer, och här är även många spännande kök från hela världen representerade.

Härifrån kör ni till Memphis (340 km/210 miles – 3,5 timmar)

DAG 7 – 9: MEMPHIS

Elvis Presley statue i MemphisÅterigen är det musiken som står i centrum när ni ankommer till Memphis, som helt klart är ett måste på resan till de amerikanska sydstaterna. Staden är mest känd som Elvis Presleys hem och för hans mansion Graceland, som är en speciell upplevelse – oavsett om man är ett fan eller ej. Här kan ni se hur ”the King of Rock’n’roll” bodde, och det skiljer sig en hel del från hur vi dödliga bor. Utöver det överdådiga huset finns hans privatflyg och bilsamling till beskådan.

Om Nashville är countrymusikens vagga, är Memphis hem till blues och rock’n’roll. Här finns en lång musiktradition och stjärnor som B.B. King, Isaac Hayes och Justin Timberlake har tagit sina första musikaliska steg här i staden.

Ni kan dyka ner i musikhistorien på skivbolaget Sun Studios, där flera av stjärnorna spelade in sina skivor, och komma in i maskinrummet på gitarrmuseet Gibson’s Memphis Guitar Factory.

Memphis bjuder också på båtturer på Mississippi-floden, historia på National Civil Rights Museum och fest och färg på Beale Street.

Härifrån kör ni till Chattanooga (510 km/320 miles – 5 timmar)

DAG 9 – 10: CHATTANOOGA

Om Elvis var kungen av rock’n’roll är Jack Daniel’s kungen av whisky. Den världsberömda drycken har sin hemadress i Lynchburg som på ligger på vägen till Chattanooga, så det är som upplagt för att göra ett besök här.

Destilleriet från 1886 ligger på en stor mark som omges av träd, och byggnaderna är inredda i gammaldags stil – här får ni en känsla av den gamla södern. Det går att ta flera guidade turer i området och inne i destilleriet. Här kan ni bland annat se statyn Jasper ”Jack” Newton Daniel och höra berättelsen om hur med hjälp från en av husets slavar, Nathan ”Nearest” Green, utvecklade den berömda whiskyn. Det blir också tillfälle att smaka på den klassiska Old No. 7, och andra mer speciella whisky-sorter.

Efter besöket rekommenderar vi en övernattning i Chattanooga, innan ni fortsätter till Great Smoky Mountains.

Chattanooga är en stad under utveckling, med riktigt många möjligheter för friluftsentusiaster. Mitt i staden flyter Tennessee River i vackra gröna omgivningar, och längs med floden går den 20 kilometer långa Riverwalk, som är full av liv. Gå en promenad, eller hyr en cykel och kör med lokalbefolkningen – eller nöj er med att njuta av utsikten från någon av alla de caféer och restauranger som kantar promenadstigen.

Härifrån kör ni till Great Smoky Mountains (210 km/130 miles – 2 timmar)

DAG 10 – 12: GREAT SMOKY MOUNTAINS

Nästa höjdpunkt på resan är bergskedjan Great Smoky Mountains, som faktiskt är USA:s mest besökta nationalpark. Parken är känd för diset som sänker sig över de gröna bergsryggarna och som gett bergen sitt namn. Utsikten kan avnjutas från olika utkiksposter, där Newfound Gap är en av de mest populära.

Great Smoky Mountains är dock betydligt mer än vackra vyer över dimmiga berg. Här växter vilda blommor och djurlivet bjuder på både svarta björnar, hjortar, tvättbjörnar och jordekorrar. Allt det kan ni uppleva på någon av vandringslederna som snirklar sig genom de stora skogarna.

Vi föreslår att ni bor i antingen Pigeon Forge eller Townsend, som är två städer som ligger på gränsen till nationalparken. Därifrån är det lätt att ta sig ut i naturen på en dagsutflykt eller två. I Pigeon Forge hittar ni dessutom Dolly Partons nöjespark, Dollywood, med rutschkanor, vattenland, shower och massor av underhållning i bästa country-stil.

Därefter kan ni köra vidare till Atlanta, Georgia (320 km/200 miles – 4 timmar)

DAG 12 – 15: ATLANTA

Efter whiskyprovningar, livemusik och naturupplevelser föreslår vi att ni avrundar resan i storstaden Atlanta. Här är det speciellt två attraktioner som inte får missas när man besöker staden.

Den ena är det enorma cola-museet World of Coca-Cola, där ni får se hur den världsberömda drycken blir till. Här finns det utställningar med historiska reklamskyltar och gamla flaskor, och Coca-Cola-isbjörnen går runt och låter sig fotograferas med besökarna.

Det bästa av allt är det sista rummet på rundturen, där ni kan smaka över hundra olika sorters läsk. Många av dem är totalt okända, eftersom de bara säljs i andra delar av världen. Pröva till exempel den peruanska favoriten Inka Cola, eller Thumbs Up, som är populär i Indien.

Den andra stora attraktionen är den amerikanska nyhetsstationen CNN, vars huvudkvarter är öppet för besökare. Här kan ni gå på en av stationens studio tours och komma in bakom kulisserna, och uppleva hur världens största nyhetsmedium fungerar till vardags, när man sänder tv och radio live till hela världen.

Resten av tiden kan ni använda till att shoppa souvenirer och amerikanska märken till låga priser, äta en avslutningsmiddag på någon av Atlantas nya, spännande restauranger och njuta av stämningen i sydstaternas viktigaste metropol.

Från Atlanta kan ni flyga hem till Sverige.

Prisöversikt
Säsong
Månader
Längd
Pris
Vår mar. – maj. 15 dagar från 10.795:- per person
Sommar jun. – aug. 15 dagar från 16.795:- per person
Höst sep. – nov. 15 dagar från 12.795:- per person
Vinter dec. – feb. 15 dagar från 11.595:- per person

Priset är per person, och gäller för 2 vuxna och 2 barn (under 12 år) i samma rum.
Rabatt vid barn under 12 år och större grupper.
Vid högtider och helgdagar bör ni räkna med högre priser än demonstrerat.

Resans innehåll
 • Flyg inkl. måltider och bagage
 • Medelklasshotell
 • Ford Escape eller liknande inkl. Alla nödvändiga försäkringar, skatter och fria mil.
 • Reseförsäkring (kan tillköpas)
 • Avbeställningsförsäkring (kan tillköpas)
 • Resort fees (kan förekomma på vissa hotell)

Våra reseförslag

Hawaii

Alaska

Mexiko

Prisöversikt

Säsong
Månader
Längd
Pris
Vår mar. – maj. 15 dagar från 10.795:- per person
Sommar jun. – aug. 15 dagar från 16.795:- per person
Höst sep. – nov. 15 dagar från 12.795:- per person
Vinter dec. – feb. 15 dagar från 11.595:- per person

Priset är per person, och gäller för 2 vuxna och 2 barn (under 12 år) i samma rum.
Rabatt vid barn under 12 år och större grupper.
Vid högtider och helgdagar bör ni räkna med högre priser än demonstrerat.

Resans innehåll
 • Flyg inkl. måltider och bagage
 • Medelklasshotell
 • Ford Escape eller liknande inkl. Alla nödvändiga försäkringar, skatter och fria mil.
 • Reseförsäkring (kan tillköpas)
 • Avbeställningsförsäkring (kan tillköpas)
 • Resort fees (kan förekomma på vissa hotell)
Beställ offert gratis och oförpliktigat
Personliga upplysningar
Bemärkningar

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.