BESTÄLL OFFERT
08-12454845

HISTORISK RUNDRESA I SYDSTATERNA

ROMANTISKA KUSTSTÄDER, AMERIKANSK HISTORIA OCH SYDSTATSNATUR

13 dagar från 9.995:-

HISTORISK RUNDRESA I SYDSTATERNA

13 dagar från 9.995:-

ÅK PÅ EN HISTORISK RESA LÄNGS MED SÖDERNS IDYLLISKA VÄGAR

Den här resan går genom några av USA:s historiskt sett viktigaste delstater – från North Carolina till Florida. Det var här det amerikanska inbördeskriget utspelade sig, men idag andas trakten frid och idyll under de mossbelupna träden. Se fram emot att åka med häst och vagn på Charlestons romantiska gator, besök överdådiga palats i Savannah och bada med sjökor i Crystal River.

Resplanen nedan är inte fast, utan kan anpassas efter dina önskemål.

Föreslagen resplan
DAG 1 - 2: CHARLOTTE

Välkommen till ”the Deep South”! Ni landar i Charlotte, North Carolina, som har en flygplats med många internationella förbindelser. Vi rekommenderar att ni stannar en natt för att komma ner i varv och hinna sträcka lite på benen innan ni ska ge er ut på vägarna.

Om ni har tid kan ni njuta av Söderns värme i enorma Daniel Stowes Botanical Garden. Strax utanför storstadens skyskrapor finns en oas på 380 hektar, full av gröna ängar, fontäner, orkidéer och andra exotiska växter. Eller ta en tur i stadens downtown – som faktiskt heter Uptown – där det finns gott om museer, butiker, restauranger och kaffebarer.

Dagen efter kan ni köra till Charleston, South Carolina (340 km/110 miles – 3 timmar)

DAG 2 – 5: CHARLESTON

Historiska Charleston är rundresan första riktiga anhalt, och den kommer inte göra er besvikna. På South Carolinas kust ligger den gamla handelsstaden som blev en central knytpunkt under det amerikanska inbördeskriget. Idag är det en romantisk kuststad med oemotståndlig charm.

I det historiska kvarteret French Quarter kör hästekipage på gatorna, och de smala, höga husen med pastellfärgade fasader ligger på rad. Särskilt en gata, som kallas Rainbow Road, har blivit en ikonisk bild av Charlestones skönhet med gamla hus i olika färger. Glöm inte att utforska de mindre sidogatorna – här finns det fler romantiska villor med gröna trädgårdar och breda verandor, där lokalbefolkningen sitter i hammockar under trädens skugga.

Vackra Waterfront Park vid Cooper River är ett annat måste. Här hittar ni stadens karaktäristiska fontän Pineapple Fountain, som ligger på ett välskött promenadstråk, omgiven av palmer. Ananasen symboliserade gästfrihet i sydstaterna, så när man förr i tiden bjöd sina gäster på ananas var det en symbolisk gest som signalerade artighet. Idag hälsar Charleston er välkomna med sin klassiska fontän.

Det är svårt att föreställa sig att den idylliska staden präglats av krig och olyckor, men det var faktiskt i Charleston det amerikanska inbördeskriget bröt ut. Närmare bestämt avfyrades det första skottet på flottbasen Fort Sumter år 1861. Ni kan själva känna historiens vingslag på en guidad båttur ut till det gamla fortet.

Ni kan också lära er mer om kriget, slaveriet och sydstatskulturen på Museum Mile. Det är ett område i staden som omfattar sex museer, fem nationalhistoriska hus, fyra parker och andra betydelsefulla byggnader.

Det finns med andra ord gott om saker att göra i Charleston, och det mesta kan upplevas till fots. Ta på er promenadskorna och utforska Charlestons svåra förflutna – och charmiga nutid.

Från Charleston kan ni köra till Savannah, Georgia (160 km/100 miles – 2 timmar)

DAG 5 – 7: SAVANNAH

Om ni fortsätter söderut längs med Atlantkusten och korsar gränsen till Georgia når till nästa fantastiska stad, som också är full av historia: Savannah. Här hittar ni byggnader från förkrigstiden, bland stora mossbelupna, ekar, magnoliaträd och gröna torg.

Stadens mest kända park är centralt belägna Chippewa Square, där Forrest Gump satt och väntade på bussen i filmen med samma namn. Överallt i staden går historien tillbaka till den tid då bomullsodling och slaveri lade grunden till Söderns rikedomar.

Det kan ni uppleva i någon av Savannahs historiska villor. Ni kan till exempel besöka enorma Owens Thomas House, där det en gång i tiden bodde en rik bomullshandlare. Längre fram blev huset hem till stadens borgmästare. I närheten ligger det så kallade Slave Quarter, där många av stadens slavar bodde under helt andra villkor. På en guidad tur kan ni se hur de bodde på 1800-talet och lära er mer om hur relationen mellan samhällets olika grupper såg ut en gång i tiden.

Mercer House är en annan sevärdhet som kan rekommenderas, som också är känt för sin dramatiska historia. Det tjusiga palatset byggdes på 1860-talet, men blev riktigt känt 1981 när dess dåvarande ägare, Jim Williams, anklagades för att ha skjutit sin assistent och sin älskarinna i huset. Efter fyra rättegångar blev han frikänd, men hela historien förevigades i bestsellern och Clint Eastwood-filmen In the Garden of Good and Evil från 1994.

I Savannah kan ni även uppleva den berömda allén av ekar, där spansk mossa hänger från grenarna och skapar ett ”tak” över en grusväg. Vägen leder till det gamla huset Wormsloe, där en brittisk hantverkare bodde på 1700-talet. Platsen heter därför Wormsloe Historic Site, och det går fortfarande att se ruinerna efter huset. Vägen dit är dock den stora behållningen med besöket.

Härifrån föreslår vi att ni kör till St. Simons Island (130 km/80 miles – 1,5 timmar)

DAG 7 – 9: SAINT SIMON'S ISLAND

Nästa stopp på vårt reseförslag är St. Simons Island, som hör till de fyra Golden Isles utanför Brunswick, Georgia. Öarna intogs av spanjorerna som var på jakt efter guld för 400 år sedan. De hittade inget guld, men däremot underbara naturområden med finkorniga sandstränder, glittrande floder och lummigt marskland.

Idag är St. Simons den mest populära av öarna, så vi föreslår att ni lägger ett par dagar på att njuta av omgivningarna som påminner om en blandning av New Englands charmiga kustäder med gamla fyrtorn och Floridas milda klimat och exotiska palmer.

Här finns det många trevliga ställen att bo på, som gör det enkelt att promenera längs med vattnet, rida, paddla kajak och spela golf. Om ni reser på sommaren kan ni ha turen att uppleva havssköldpaddorna yngla av sig. I juni och juli lägger de ägg på stranden, och i augusti kläcks de små ungarna och tar sina första simtag mot havet.

På grannön Jekyll Island kan ni se var landets allra förmögnaste invånare hade sina sommarhus på 1800-talet. Här bodde familjer som Rockefeller, Vanderbilt och Pulitzer i överdådiga villor, väl skyddade från allmänheten – och man förstår verkligen varför när man besöker de idylliska omgivningarna.

Därefter kan ni köra till Saint Augustine, Florida (180 km/110 miles – 2 timmar)

DAG 9 - 10: SAINT AUGUSTINE

Ni anländer nu till Florida, där vi föreslår att ni övernattar i den historiska kuststaden Saint Augustine. Staden grundlades av spanjorerna 1565, vilket gör den till en av de äldsta europeiska kolonierna i USA. Spåren efter ursprungsamerikaner, spanjorer och britter syns tydligt i arkitekturen när ni promenerar i området.

National Historic Landmark District är som att träda in i en nöjespark med historiskt tema. Här kör hästekipage på de gamla kullerstensgatorna, och husen är flera hundra år gamla. På några ställen finns det turistguider klädda som pirater och amiraler, men omgivningarna är verkliga och väl värda ett besök.

En del av upplevelsen väntar på det 300 år gamla fortet Castillo de San Marcos. Det är det äldsta fortet på i kontinentala USA, och här har många slag utkämpats. Trots det står ruinerna efter fortet kvar, och den historieintresserade kan gå en spännande rundtur bland kanoner, utkiksposter och gamla fängelsehålor.

Från Saint Augustine kan ni köra västerut till Crystal River (190 km/120 miles – 2,5 timmar)

DAG 10 - 13: CRYSTAL RIVER

De sista tre dagarna föreslår vi att ni tillbringar i Crystal River på Floridas västkust. Staden i sig skiljer sig inte nämnvärt från andra kuststäder i ”Solskensstaten”, men i området finns det gott om floder och naturliga källor som lockar till sig ett speciellt djur – som i sin tur lockar till sig människor.

Hit söker sig sjökorna – så kallade manatees – mellan oktober och mars när vattnet i Mexikanska golfen blir för kallt. De naturliga källorna vid Crystal River gör att temperaturen ligger runt 20 grader året om, så här kan ni få se sjökorna i stora flockar. De går att se på sommaren också, men då är de inte lika många.

Det är populärt att bada med dem, eftersom det går att komma helt nära de klumpiga, men söta djuren. Om ni inte vill hoppa i badkläderna kan ni paddla kajak eller promenera längs med stigarna över floden och se på sjökorna i det kristallklara vattnet.

Ni kan också köra mot Orlando, där ni flyger hem, och tillbringa en dag i någon av stadens enorma nöjesparker eller outlet malls.

Härifrån kan ni köra till flygplatsen i Orlando (160 km/100 miles – 2 timmar)

Prisöversikt
Säsong
Månader
Längd
Pris
Vår mar. – maj. 13 dagar från 10.995:- per person
Sommar jun. – aug. 13 dagar från 14.995:- per person
Höst sep. – nov. 13 dagar från 11.395:- per person
Vinter dec. – feb. 13 dagar från 9.995:- per person

Priset är per person, och gäller för 2 vuxna och 2 barn (under 12 år) i samma rum.
Rabatt vid barn under 12 år och större grupper.
Vid högtider och helgdagar bör ni räkna med högre priser än demonstrerat.

Resans innehåll
 • Flyg inkl. måltider och bagage
 • Medelklasshotell
 • Ford Escape eller liknande inkl. Alla nödvändiga försäkringar, skatter och fria mil.
 • Reseförsäkring (kan tillköpas)
 • Avbeställningsförsäkring (kan tillköpas)
 • Resort fees (kan förekomma på vissa hotell)

Våra reseförslag

Hawaii

Alaska

Mexiko

Prisöversikt

Säsong
Månader
Längd
Pris
Vår mar. – maj. 13 dagar från 10.995:- per person
Sommar jun. – aug. 13 dagar från 14.995:- per person
Höst sep. – nov. 13 dagar från 11.395:- per person
Vinter dec. – feb. 13 dagar från 9.995:- per person

Priset är per person, och gäller för 2 vuxna och 2 barn (under 12 år) i samma rum.
Rabatt vid barn under 12 år och större grupper.
Vid högtider och helgdagar bör ni räkna med högre priser än demonstrerat.

Resans innehåll
 • Flyg inkl. måltider och bagage
 • Medelklasshotell
 • Ford Escape eller liknande inkl. Alla nödvändiga försäkringar, skatter och fria mil.
 • Reseförsäkring (kan tillköpas)
 • Avbeställningsförsäkring (kan tillköpas)
 • Resort fees (kan förekomma på vissa hotell)
Beställ offert gratis och oförpliktigat
Personliga upplysningar
Bemärkningar

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.