Reseinfo

Biluthyrning

Allt om hyra av bil i USA och Kanada

Praktisk info. om att hyra bil i USA och Kanada

En kör själv-semester i USA och Kanada är på många sätt en enkel och bekväm resform, som ger stor frihet och stora upplevelser. Det är dock några regler och avgifter som du behöver känna till för att få den bästa semestern utan oförutsedda kostnader.

För att kunna hyra en bil ska du kunna bevisa att du:

  • har körkort

  • har haft körkort i minst 1 år

  • har fyllt 25 år (såvida du inte köper till Young Driver Package)

  • har ett kreditkort.

Vid hyra av bil kommer biluthyrningen att fråga efter dina kreditkortsupplysningar, det är för att de ska kunna reservera ett belopp på ditt konto som deposition. Det blir biluthyrningens säkerhet ifall det skulle hända något med bilen. Om inget sker får du tillbaka depositionen när du lämnar tillbaka bilen. Kreditkortet ska stå i samma namn som sällskapets primära förare av bilen. Det ska vara ett internationellt kort som VISA, MasterCard, Eurocard, Diners eller American Express.

Bilklasser

När du hyr bil genom USA Tours kommer din resekonsult rekommendera en bilklass som motsvarar dina önskemål och behov. Vi kan aldrig garantera en viss bilmodell eller ett visst bilmärke, men vi kan garantera dig en bil i den bilklass du bokar i.

När du hämtar bilen ska du vara uppmärksam på om den motsvarar standarden för den bilklass som du bokat i. Biluthyrningen kan inte nedgradera din bilklass, men om de inte har flera bilar i den bokade klassen kan du bli uppgraderad istället.

 

Försäkringar

När du bokar hyrbil genom USA Tours är alla nödvändiga försäkringar inkluderade i priset.

  • Vagnskadeförsäkring (Collision Damage Waiver/Loss Damage Waiver/Excess Damage Waiver): Täcker skador på bilen vid kollision. I USA är det ingen självrisk, vilket betyder att du inte behöver stå för några kostnader själv vid kollision. I Kanada och Mexiko är det i regel en självrisk på 300-500 USD.

  • Ansvarsförsäkring (Liability Insurance): Täcker för tredjepart vid händelse av personskador eller skador på material till följd av ditt framförande av bilen. Material har som regel en begränsning på 1.000.000 USD.

  • Stöldskydd (Theft Protection): Täcker om bilen blir stulen

När du hämtar bilen kommer uthyrningen försöka att sälja fler försäkringar till dig. Det kan bland annat vara en olycksförsäkring (Personal Accident Insurance/Personal Protection Plan), som du redan har i din reseförsäkring. Det kan också vara vägassistans (Road Assistance) som täcker transport av bilen om du blir stående eller om du får punktering och inte själv kan laga den.

 

Vi har som regel att inte rekommendera dig att teckna fler försäkringar. Om du inte anser det som nödvändigt, vilket du då kan göra när du hämtar bilen. USA Tours betalar inte för några försäkringar utöver de tre som är inkluderade.

Envägsavgift

Hur du en bil med upphämtning på en plats och lämnar på en annan kommer du att bli debiterad en envägsavgift (one-way fee). Det är inte inkluderat i priset och kan inte betalas hemifrån. Därför ska du själv betala denna avgift när du lämnar bilen.

Beloppet kan variera beroende på biluthyrningsföretag och avståndet mellan från var du hämtar bilen och lämnar den.

 

Betalvägar

I USA finns det betalvägar i många stater. Speciellt i Florida och New York är det en hel del vägar som man behöver betala en avgift för att köra på.

Du kan välja att hyra ett SunPass, E-Z Pass eller liknande via biluthyrningen, alternativt köpa ett lokalt vilket ofta är billigare.

Om du använder Google Maps som GPS kan du ställa in den så att den undviker vägar som har avgift.

GPS

Det är nödvändigt att ha någon form GPS när du ska köra i USA och Kanada. Du kan använda Google Maps eller någon annan app. Men var uppmärksam på att inte använda dyr mobildata. 

Du kan också använda en helt vanlig GPS. Den kan du köpa själv eller hyra av biluthyrningen. Det kan USA Tours hjälpa dig med att boka.