Inspiration

Högtider i USA

7 festliga firanden du inte får missa

Högtider i USA uppmärksammas och firas på ett betydligt festligare vis än vad vi är vana vid hemifrån. Vissa helgdagar har lyckats ta sig över Atlanten till Europa, och idag har Halloween och Valentine’s Day blivit etablerade inslag i den skandinaviska vardagen. Men att fira högtider i USA är ändå något alldeles extra, och vi har gjort en lista på 7 amerikanska högtider som ska upplevas på plats. De flesta högtiderna firas över hela USA, men på några ställen är firanden mer extravaganta och storslagna än andra. Vi vet var du ska åka, och när.

Publicerad:
Metteliva
Metteliva Henningsen
REJSESKRIBENT

1. Halloween i USA
 

 • Vad: Den amerikanska versionen av Allhelgonaafton
   
 • När: 31 oktober
   
 • Var: Chicago

 

Halloween stammar ursprungligen från de brittiska öarna, men har under årens lopp allt mer kommit att förknippas med USA, pumpor, ett överflöd av godis och festliga maskeradkostymer. Chicago är en fin stad att turista i, och en perfekt stad för Halloween. Staden är stor, och här finns det gott om festligheter att välja mellan. Hyr en läskig kostym, gå på en maskeradbal, besök ett hemsökt hus eller se en skräckfilm på bio. Halloween är en perfekt familjehögtid som kommer att roa de allra yngsta – om de vågar. I Chicago finns det dessutom flera årliga Halloween-parader att välja mellan, om ni hellre vill titta på spektaklet än vara mitt i det.

2. Thanksgiving i USA
 

 • Vad: Den amerikanska tacksägelsedagen
   
 • När: Fjärde torsdagen i november
   
 • Var: New York

 

Thanksgiving är en riktig familjehögtid, och den sista helgen i november samlas amerikanerna för att äta kalkon, umgås med nära och kära och se parader och sport. Vi föreslår att du firar högtiden på klassiskt vis i en klassisk stad, nämligen New York. Se till att vara ute i god tid för att boka bord på en restaurang, för på Thanksgiving är mycket stängt.

I New York hittar du kök från världens alla hörn, så du behöver inte vara orolig om du inte är sugen på kalkon och sötpotatis. Avrunda med en klassisk amerikansk paj, förslagsvis äpple eller pumpa. På dagen får du inte missa Macy’s traditionella Thanksgiving Day Parade. Paraden har funnits sedan 1924 och markerar att julsäsongen har startat i New York. Här väntar enorma ballonger, dans, kostymer, kändisar och massor av skoj. Var ute i god tid – paraden börjar klockan nio och slutar vid tolv, men vissa dyker upp så tidigt som sju för att få en bra plats.

3. Black Friday
 

 • Vad: Starten på julhandeln
   
 • När: Dagen efter Thanksgiving, fjärde fredagen i november
   
 • Var: Orlando, Florida

 

USA:s allra största shopping- och readag infaller dagen efter Thanksgiving. Butikerna öppnar tidigt – en del redan vid midnatt – och stänger sent. Om du inte redan befinner dig i New York är Orlando i soliga Florida den perfekta platsen för Black Friday. Varför inte avsluta november med vackert sommarväder, fantastiska nöjesparker och tre enorma outlet-malls fulla av fynd till fantastiska priser? Shoppa kända amerikanska märken, och välj bland kläder, elektronikprylar och fina souvenirer till dem där hemma.

Läs också: Fira jul i USA: 5 resmål till en magisk jul

4. Mardi Gras
 

 • Vad: Karnevalfirande i samband med Fettisdagen
   
 • När: Från 6 januari till och med Fettisdagen
   
 • Var: New Orleans, Louisiana

 

Glöm torra semlor och varm mjölk – Fettisdagen ska upplevas i den amerikanska södern! Mardi Gras har firats i New Orleans sedan 1699, och staden har en lång tradition av karnevaler, kostymer, dans och musik. Här pågår firandet från januari till Fettisdagen, som infaller mellan 3 februari och 9 mars. Upplev fantastiska temaparader, uppsluppna folkfester och det traditionella bakverket ”king cake” – en kanelsmakande kaka med färggrann glasyr och en liten plastdocka (!) i mitten. Firandet pågår i flera veckor, och avslutas enligt traditionen med en storslagen bal som anordnas av Louisianas äldsta karnevalorganisation.

5. Valentine's Day
 

 • Vad: Den amerikanska versionen av Alla hjärtans dag
   
 • När: 14 februari
   
 • Var: San Francisco

 

Högtiden firades ursprungligen för att hylla helgonet Valentin, och vi har vår egen variant av Valentine’s Day här hemma. I USA är firandet mer påkostat, och varje år skickar amerikaner 190 miljoner Valentine’s Day cards till varandra. Kärlekens egen dag behöver inte hylla den romantiska kärleken – varför inte resa bort med din allra bästa vän, din mormor som alltid är sugen på att upptäcka nya saker, din truliga tonårsson som älskar dig innerst inne, eller bara dig själv? Vi föreslår att du styr kosan till San Francisco, staden där Summer of Love fick invånarna att klä sig i hippiekläder på 60-talet och som länge gått i bräschen för HBTQ-rättigheter. Upplev klassiska San Francisco-attraktioner som de attraktiva hamnkvarteren och de gamla spårvagnarna, strosa på charmigt lutande gator och se dimman lägga sig över bukten.. Se till att äta en riktigt god middag och fira att kärlek kan se ut på många olika sätt.

6. Kamehameha Day
 

 • Vad: En traditionell helgdag till ära av den första monarken av Hawaii
 • När: 11 juni
 • Var: Hela Hawaii

 

Hawaii har en historia som går betydligt längre tillbaka i tiden än till 1959, när ögruppen i Stilla havet blev en amerikansk delstat. Sedan 1871 firas Kamehameha Day till ära av den hawaiianska monarken Kamehameha I, och idag är det en dag med fest, tävlingar och parader på hela Hawaii. Dagens höjdpunkt är de olika blomsterparaderna som hålls på olika ställen runt om i delstaten, och efter det blir det traditionell hula-dans, blomstergirlander, mat, musik och gatufester för hela slanten. Låt dig dras med av folkfesten och delta i hyllandet av det gamla ursprungliga Hawaii.

7. Independence Day
 

 • Vad: USA:s nationaldag
 • När: 4 juli
 • Var: Lake Tahoe, Kalifornien

 

Självständighetsdagen firas varje år till minne av den 4 juli 1776, när de brittiska kolonierna förklarade sig självständiga från Storbritannien. USA:s nationaldag firas med pompa och ståt över hela landet, med barbecues, fyrverkerier, Pabst Blue Ribbon och blåvitröda tårtor. Lake Tahoe har utnämnts till ett av de mest populära nationaldagsfiranden i västra USA, och hit vallfärdar över 100 000 åskådare varje år för att njuta av mat och dryck, speciella 4 juli-evenemang och de storslagna fyrverkerierna när solen har gått ned.