Inspiration

Guide till inresa i Kanada

Allt du behöver veta om inresa i Kanada

En resa till Kanada är späckad med spännande upplevelser och imponerande natur, men innan du kommer så långt behöver du ha koll på de tråkiga sakerna. Kanada är lyckligtvis inte lika strängt som USA när det gäller inresor, men det finns vissa krav. Här guidar vi dig till att du behöver veta om inresa i Kanada.

Publicerad:
Cecilie
Cecilie Lyngbye
Content Manager

Visum till Kanada

Du behöver inget visum för att resa in i Kanada som turist, så länge du inte stannar mer än sex månader. Om du stannar länge ska du ansöka om uppehållstillstånd. Men om du bara ska på semester (med flyg) ska du ansöka om det elektroniska förhandsgodkännandet eTA (se nedan).

Om du ankommer till fots, med bil eller båt behöver du varken visum eller eTA. Då kan du fritt korsa gränsen. Detta är möjligt vid t.ex. Niagara Falls, där du kan uppleva vattenfallen från både den kanadensiska och amerikanska sidan.

ETA ansökning

Alla svenska medborgare som flyger till Kanada ska ha ett godkänt eTA. Det gäller även om du bara ska mellanlanda i Kanada på väg till ett annat land. eTA är ett elektroniskt förhandsgodkännande som du söker hemifrån. Det ger dig tillåtelse att gå ombord på ett flygplan till Kanada. När du ankommer till landet får du ditt slutgiltiga godkännande i gränskontrollen.

eTA är giltiga i 5 år, så om du redan har ett godkänt eTA från en tidigare resa till Kanada behöver du inte ansöka om ett nytt, förutom om du har fått ett nytt pass sen dess.

De flesta får sin ansökan godkänd inom ett par minuter. Vi rekommenderar ändå att du skickar ansökan så snart du har bokat din resa, så att du kan vara säker på att allt är som det ska.

Du ansöker om eTA på den kanadensiska regeringens hemsida. Det kostar 7 USD.

OBS: Om du mellanlandar i USA på väg till Kanada ska du också ansöka om ett förhandsgodkännande i USA (ESTA).

 

Läs också: Inresa i USA: Det här behöver du veta om ESTA, pass och papper

Funderar du på att åka till Kanada?

På USATours är vi experter på skräddarsydda resor till USA och Kanada. Kontakta oss här på sidan, eller slå oss en signal, så skapar vi ett kostnadsfritt och kravlöst erbjudande till dig.

  1. Du beställer ett erbjudande - utan förpliktelser
  2. Vi ringer upp och frågar dig om dina önskemål
  3. Baserat på vårt samtal skräddarsyr vi ett erbjudande till dig
  4. Vi bokar hela resan åt dig, men inte förrän du är helt nöjd