Reseinfo

Kollektivtrafik

Praktisk info. om kollektivtrafiken i USA

Här kan du åka kollektivt

Vi rekommenderar alltid våra resenärer att hyra bil på sin semester i Nordamerika. Det är det lättaste och smartaste sättet att ta sig runt och uppleva så mycket som möjligt. Den amerikanska infrastrukturen är som gjord för bilister, så det är enkelt och bekvämt att köra bil i USA. Det finns dock några undantag när det lönar sig att använda kollektivtrafiken istället. Dem har vi samlat här.

Storstäderna

I dem flesta amerikanska storstäder är det möjligt att ta sig runt med kollektivtrafik utan problem. Metro, bussar och spårvagnar fungerar generellt riktigt bra och är pålitliga.

T ex: om du startar din resa i New York, San Francisco, eller Miami rekommenderar vi dig inte att hyra bil på en gång. Det eftersom det är enkelt att ta metron eller en billig taxi dit du ska. Ska du sedan vidare på en rundresa kommer vi föreslå att hyra bil då förbindelserna utanför städerna inte är lika bra.

Östkusten

På östkusten i USA är tågförbindelserna generellt sett riktigt bra. T ex förespråkar vi att utnyttja tåget mellan New York, Washington DC, Boston och Philadelphia.

Det nationella och statsägda järnvägsföretaget Amtrak kör tågtrafiken i stora delar av landet och det är också dem vi använder oss utav på östkusten. Du kan uppleva några riktigt sceniska sträckor och på samma gång njuta av komforten på tåget. Det finns en speciell utsiktsvagn med bra utsikt och bekväma säten. Samtidigt kan du slappna av och inte behöva bekymra dig om att leta efter vägen.

Genom USA

Vill åka på en dedikerad tågsemester, där själva tågresan är en del av upplevelsen kan du rulla tvärs genom landet. Amtrak har ett antal långdistansresor som har blivit allt mer populära. På dessa kan du antingen välja att sova ombord på tåget eller kliva av och ta in på hotell över natten.

Populära tågresor:

  • City of New Orleans: Chicago - New Orleans (via Memphis)

  • California Zephyr: Chicago - San Francisco (via Denver och Salt Lake City)

  • Coast Starlight: Seattle - Los Angeles (via Portland)

Vill du åka på tågsemester i USA kan din resekonsult berätta om vilka möjligheter som finns.

Västra Kanada

Du kan också åka på en scenisk tågresa i Kanada. Det nationella järnvägsföretaget VIA Rail Canada har en känd tågsträcka som går mellan Toronto i öst och Vancouver i väst. Den är väldigt lång (fyra dagar utan stopp), så den passar främst dig som verkligen gillar att åka tåg.

Men det kan vara trevligt att åka tåg som en del av resan och inte hela. Du kan åka mellan Vancouver och Jasper som ligger i Rocky Mountains, var du kan uppleva nationalparkerna Jasper och Banff.

Vill du på tågresa i Kanada kan din resekonsult berätta om vilka möjligheter som finns.