BESTÄLL OFFERT
08-12454845

Great Smoky Mountains National Park

Vackra färger och unik historia – en dimmig skönhet

Great Smoky Mountains National Park

Se diset lägga sig över ”Den blå rökens land”

Great Smokey Mountains National Park är den populäraste parken i hela USA med över dubbelt så många besökare som i Grand Canyon. Här kan du uppleva en unik kombination av höga berg, djup skog, brusande vattenfall, ett rikt djurliv och självfallet ”the smoke”.

Bergskedjan Great Smokey Mountains var hemstad för Cherokeserna, som kallade sitt land för ”Den blå rökens land”, på grund av den speciella dis som ligger över bergen. Den och mycket mer fantastisk natur kan du uppleva på bil- och vandringsturer i parken.

Fakta om Great Smoky Mountains
  • Areal: 2.100 km²
  • Km till storstad: Gatlinburg, TN (15 km) och Cherokee, NC (47 km)
  • Stat: North Carolina og Tennessee
  • Öppet: Hela året
  • Entré: Gratis (läs mer här)
Upplev Great Smoky Mountains

Great Smoky Mountains

Om Great Smokey Mountains

Great Smokey Mountains nationalpark ligger i bergskedjan Appalacherna. Parken sträcker sig närmre 100 kilometer längs gränsen mellan de två sydstaterna Tennessee och North Carolina. På de cirka 2100 kvadratkilometer stora området finns en så fantastisk mångfald av djur och växter att nationalparken kvalat in på UNESCOs världsarvslista.

Landskapet är en blandning av djup granskog, öppna slätter med vildblommor, brusande vattenfall och porlande floder. Du hittar här också svartbjörn, hjort, utter, jordekorre och en gedigen mängd fisk- och fågelarter.

Great Smoky Mountains Sugarlands visitors center

Fri entré och bra info

Ett besök i Great Smokey Mountains National Park kostar inget och kommer aldrig att göra det. Det var ett av kraven Rockefeller-familjen ställde inför parkens stiftelse i 1934 då de beslutade att donera fem miljoner dollar till parken varje år.

Men även om du kan köra in i parken som du vill rekommenderar vi ett stopp vid någon av parkens två primära ingångar: den nordligaste: Sugarlands Visitor Centre, eller den sydligaste: Oconaluftee Visitor Center. Båda erbjuder bra med info, du får en broschyr med dig samt tips på vackra bil- och vandringsturer inne i området.

Clingmans Dome

Clingmans Dome

Höjdpunkten i Great Smokey Mountains – bokstavligt talat – är Clingmans Dome. Det är parkens högsta punkt på 2024 meter över havet. Du kan köra bil större delen av sträckan upp till Clingmans Dome, men de sista 800 meterna måste du gå till fots till utsiktsposten på toppen.

Där har de byggt ett observatorium, som du kan rotera runt för att insupa den storslagna 360 graders-vyn över bergen. Det är en bländande syn en klar dag, men du ska inte gräma dig om du kommer fram en dag då dimman ligger tät. Då får du istället chans att se den berömda ”smoke” som bergen är kända för.

Historiska upplevelser

Great Smokey Mountains bjuder inte bara på natur, utan också kultur. Cades Cove i den västliga delen av parken är en dal, som är populär att besöka på grund av sin historia. I 1820 var det ett viktigt samfund för brittiska nybyggare i dalen. De byggde kyrkor, möllor, skolor och bostäder som står kvar än idag och som förtäljer historien om hur livet såg ut på den tiden.

Du kan också uppleva indiankultur i Great Smokey Mountains. Vid den sydliga ingången till parken ligger byn Cherokee. Indianstammarna med samma namn har hållit till i området långt före kolonisatörerna anlände. Besök byn och få en djupare förståelse för deras kultur och de ritualer som praktiseras än.

Övernatta i Great Smokey Mountains

Gatlinburg är den stad som ligger närmst de populäraste delarna av parken. Därför finns det också massor av möjligheter att bo där. Vi rekommenderar dock att du också övernattar i Pigeon Forge, som ligger 12 kilometer längre norrut. Här har du nämligen nöjet att kunna besöka den mycket amerikanska nöjesparken Dollywood, som ägs av Dolly Parton.

I den sydligaste delen av parken kan du bo i Cherokee. Staden är en udda mix av indianby och modern storstad med kasinon som ägs av indianerna. Vill du hellre campa finns där massor av bra campingplatser runt omkring i parken.

Beställ en offert gratis och oförpliktigat
Personliga upplysningar
Bemärkningar

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.