Inspiration

Kanadas djurliv

8 vilda djur du kan uppleva i nationalparkerna

Kanada är hemvist åt cirka 53 olika sorters däggdjur. Du kan uppleva Kanadas djurliv, och dess natursköna omgivningar, på en mängd olika sätt: t.ex. med vandringskängorna på, i bil eller från kajak. Den otroliga mångfalden avspeglas i det breda utbud av habitat som finns i det enorma nationalparkerna Banff National Park och Jasper National Park. Här är höjderna, klimatet och växtlivet högst varierat, vilket ger de vilda djuren möjlighet att leva i de områden som passar dem bäst, och det finns gott om plats för alla.

Publicerad:
Team - Woman
Fie Pedersen
Rejseskribent

1. Grizzlybjörnen

Det lever en del grizzlybjörnar i Banff National Park. Men då de håller till längst upp på höjderna, där det är stenigt och kargt, kan det vara svårt att få se en grizzlybjörn på din resa till Kanada. Men om du väldigt gärna vill få den magiska upplevelsen av att se en björn i det vilda, rekommenderar vi att du kör till Icefields Parkway eller Bow Valley Parkway där chanserna är större.

Kännetecken: Stor, kompakt björn med gråaktig päls som kan variera från ljus till mörk. Björnen har en stor muskelmassa överst på ryggen i form av en puckel.

Vad ska du vara uppmärksam på?
Du bör uppvisa försiktighet och ta hänsyn om du möter en grizzlybjörn i Kanada. Björnen kan var oförutsägbar – och då det är du som är på besök i björnens ”hem” är det bäst att hålla sig i bilen och ge björnen plats.

2. Älgen

Det är inte alla som varit tursamma nog att få se en älg – så varför inte chansa och se om du kan få uppleva en på nära håll i Kanadas vackra naturomgivningar istället? De bästa områdena för att få en skymt av den enorma älgen är omkring Icefield Parkway tätt på Upper Waterfowl Lake och norr om Saskatchewan Crossing.

Kännetecken: Älgen är på storlek med en stor häst, med en oharmoniskt sammansatt kropp och väldigt långa ben. Den har ett stort huvud, och hanarna bär vackra horn som används vid slagsmål om honorna.

Fun Fact: Trots älgens stora storlek på cirka 2 meters höjd och en totalvikt på 200-800 kilo är älgen faktiskt en riktigt god simmare, dess päls består nämligen av ihåliga hårstrån. Den dyker ner och äter växter som finns nere på botten och lever därför gott i våtmarker och på hedar.

3. Vargen

Kanadas djurliv sträcker sig över ett gigantiskt område. Du kan därför spendera massor av tid på att köra runt och njuta av den vackra naturen utan att stöta på något av de större djuren, men i dalen kan du ha turen att få se varg. Kör till exempel till Bow Valley för att hitta en hel flock.

Kännetecken: Vargen i Kanada påminner lite om en vallhund till utseendet fast den är större och har längre ben. Vargens färger går från vitt och grått till svart. Som oftast är det dessa djur du stöter på när du besöker Banff National Park.

Fun Facts: Great News! Efter lång tids frånvaro har vargen nyligen återvänt till Banff National Park och där lever nu 30-40 vargar i parken.

4. Tjockhornsfåret

Det är mycket vanligt att få se tjockhornsfår – även kallade Bighorn Sheep – när du utforskar Kanadas djurliv. Fåren lever på gräsbeklädda ängar, men du kan också hitta dem klättrandes på branta klippor. Se dessa får med sina mäktiga, snirkliga horn vid Lake Minnewanka, på Mount Norquay Road eller på toppen av Sulpur Mountain Gondol-rutten.

Kännetecken: Fåren har en sandfärgad päls med ljus rumpa. Hanarna har stora, böjda horn och honorna har korta, smala horn.

Fun Fact: Man skulle kanske inte tro det om det ulliga tjockhornsfåret, men fåret har en utmärkt syn som hjälper dem att säkert hoppa mellan de branta klipporna i Rocky Mountains.

5. Svartbjörnen

Kanadas djurliv består av mer än tjockhornsfår och fräcka ekorrar. I Banff National Park bor nämligen omkring 40 svartbjörnar, som framförallt håller till i nationalparkens dalar och skogsområden. Här kan du få syn på svartbjörn, som kan variera i färg från helt svart till ljust kanelbrun.

Kännetecken: Svartbjörnen är mindre än grizzlybjörnen och har en rakare rygg.

Vad ska du vara uppmärksam på?
Björnarna har långsamt börjat vänja sig vid alla besökare då det är flera som slänger skräp direkt i naturen istället för i nationalparkens papperskorgar. Därför är det ytterst viktigt att följa de strikta regler som råder i nationalparkerna och som är upprättade för att säkra ditt besök.

Läs också: Aktiv semester i Kanada: upplev det mångsidiga landet i naturen

6. Ekorren

Det djur som är vanligast att se i nationalparkerna, särskilt om sommaren, är ekorren ”Columbian Ground Squirrel.” Kanadas djurliv är fritt vilket innebär att djuren i parkerna lever efter sina naturliga instinkter och inte blir matade av exempelvis djurskötare. Det resulterar också i att ekorrarna är ett attraktivt byte för grizzlybjörn, varg och örn.

Kännetecken: Ekorren har en lång kropp samt en ljus och gråaktig päls.

Fun Fact: I Kanadas nationalparker kan du få se en mängd olika sorters gnagare. Du kan bl.a. stöta på den välkända röda ekorren med sin buskiga svans och bergskaninen Pika, som liknar en blandning mellan en kanin och en mus.

7. Puman

En mer sällsynt syn i Kanadas djurliv är puman. Detta otroligt vackra och graciösa djur lever för sig själv, och i Banff National Park finns dessvärre bara omkring 7-10 djur då det tidigare pågått en intensiv jakt på dem.

Kännetecken: Puman har ett litet huvud och korthårig päls som varierar i färg från brungul till brun och grå.

Fun Fact: Chanserna att få se en puma är mycket liten, men om du upptäcker klösmärken på träden kan det mycket väl betyda att en puma varit där och markerat sin närvaro.

8. Bävern

Om du kör runt i Kanada nära vattendrag och sjöar, kan du ha turen att få se en bäver. Är du inställd på att se en hel bäverfamilj utföra sina dagliga sysslor, är möjligheterna störst i Jasper National Park. Bävern är också det djur, av hela Kanadas djurliv, som har en alldeles unik betydelse – kan du gissa varför? Inte, då är det bara att läsa svaret här nedanför.

Kännetecken: Bävern håller oftast till nära vatten där den kan bygga dammar. På land kan du lätt känna igen den på sina platta svans och framträdande tänder, men i vattnet kan bävern vara svår att få syn på.

Fun Fact: Bävern är Kanadas nationaldjur och har därför en alldeles speciell betydelse för kanadensare. Visste du också att bäverns stora framtänder sticker ut över läpparna för att den ska kunna bita i trä även under ytan utan att få in vatten i munnen. Smart!

Vill du uppleva Kanadas djurliv?

Kontakta USA Tours och få ett erbjudande, helt utan förpliktelser, på en resa till Kanada. Vi kan sätta samman flyg, hotell och aktiviteter till ett fördelaktigt pris. Hos oss är du inte beroende av att resa på vissa förutbestämda datum – utan vi skräddarsyr resan åt dig!

  1. Du beställer ett erbjudande - utan förpliktelser
  2. Vi ringer upp och frågar dig om dina önskemål
  3. Baserat på vårt samtal skräddarsyr vi ett erbjudande till dig
  4. Vi bokar hela resan åt dig, men inte förrän du är helt nöjd