Inspiration

Bilsemester i USA

Det ska du veta om att hyra bil i USA

Det är som upplagt för att hyra bil i USA och ge sig ut på en riktig roadtrip i landet som byggdes för bilister. Bilarna är större, bensinen är billigare och längs vägarna ligger det motell, diners och kaffebarer med drive in-service. Konkurrensen på uthyrningsmarknaden är hård, så du kan hyra en riktigt häftig amerikanare till ett bra pris. Men reglerna är annorlunda, och det är några tillköp och försäkringsfällor man ska undvika att falla i. Vi svarar på några av de vanligaste frågorna.

Publicerad:
Cecilie
Cecilie Lyngbye
Content Manager

Kan jag hämta bilen på ett ställe och lämna tillbaka den på ett annat?

Ja. USA är det perfekta landet för en roadtrip, och med de stora avstånden är det ofta en fördel att hyra bil i USA i en stad och lämna tillbaka den i en annan. Det erbjuder de flesta biluthyrningsfirmor, men det kostar en avgift – en så kallad one-way fee. Den kan inte betalas hemifrån, utan betalas när du lämnar tillbaka bilen. Avgiftens storlek beror på uthyrningsfirman och distansen mellan hämtnings- och återlämningsstället. Det kan din resekonsulent hjälpa dig med, när du vet vart du ska och när.

Vilken bilmodell passar min semester?

Vi har gjort en lista över några klassiska biltyper med en förklaring till vem och vad de passar bäst till:

 • Den ekonomiska: Kia Rio el. dyl. Den billigaste lösningen på din semester. Perfekt för paret som inte tycker att modellen är så viktig utan bara ska använda en bil, kanske främst för körning i städer.

 • Den lilla fancy: Ford Mustang el dyl. En mindre bil men en dyrare lösning, där du kan fälla ner taket. Perfekt för dig som drömmer om en klassisk amerikanare att susa fram i längs med Highway 1, över Florida Keys eller någon annan plats i värmen.

 • Den lilla SUV:en: Toyota Rav4 el. dyl. Passar en familj på tre eller paret som vill ha lite extra plats i bilen och som kanske ska köra en längre tur.

 • Den vanliga SUV:en: Jeep Grand Cherokee el. dyl. Idealisk för en familj på fyra. Den kan både användas i städer och på grusvägar i nationalparker, utan att vara varken för stor eller för liten.

 • Den lyxiga SUV:en: Chevrolet Tahoe el dyl. Rekommenderas till familjer på fem eller familjer på fyra, som vill ha mer komfort och lyx i ett riktigt amerikanskt vrålåk.

 • Den klassiska minivanen: Dodge Grand Caravan el. dyl. Passar en familj eller en grupp på fem till sex personer. Särskilt praktiskt på längre körningar på landsvägar, när ni inte ska in och ut ur storstäder.

 • Den klassiska vanen: Ford Transit el. dyl. Bra för familjer som reser tillsammans. Med plats för åtta personer är det det närmsta du kommer en buss, men du kan köra den med vanligt B-körkort.

Læs också: Bilmodeller och storläker

Vilka försäkringar är nödvändiga för att hyra bil i USA?

USA är som bekant ett land där man kan stämma personer och företag för nästan vad som helst, så länge det inte är skrivet i kursivt längst ner på pappret. Därför är försäkringar viktiga när du ska hyra bil i USA. Men det kan vara något av en djungel att få reda på vilka som är nödvändiga och vilka som är biluthyrningens sätt att mjölka kunderna.

Collision Damage Waiver (CDW), Loss Damage Waiver (LDW) och Supplemental Liability Insurance (SLI) är några av de vanligaste försäkringarna. Generellt sett är de bra att ha, men du kan redan vara täckt av en försäkring hemifrån eller en försäkring på ditt kreditkort. Utöver dessa blir du ofta uppmanad att teckna andra försäkringar som Theft Protection (TP), Personal Accident Insurance (PAI) och Personal Effects Coverage (PEC), men de är ofta överflödiga om du har en reseförsäkring.

Om du beställer ett erbjudande på en resa med biluthyrning hos USATours ser våra resekonsulenter till att ta reda på vilka försäkringar du behöver i förhållande till dina behov och dina personliga försäkringar.

Vilka fällor ska man se upp för?

Biluthyrningsbranschen är stor i USA, så de olika firmorna gör mycket för att skapa konkurrenskraftiga priser. Det innebär att det generellt sett är rätt billigt att hyra bil i USA. Men det biluthyrningsfirmorna inte tjänar in på själva uthyrningen försöker de istället ta ut i extraavgifter genom att pracka på kunderna onödiga tillägg.

Hos USATours har vi hört om många skandinaver som krävts på tusentals kronor för tillköp som de inte haft användning för. Det kan vara svårt att vara kritisk när man står inför en provisionslönad säljare när man just har landat efter en lång flygtur och kanske inte förstår alla villkor man blir presenterad för på engelska. En del försäljare kan använda argument om barnens säkerhet, och det är något de flesta föräldrar inte vill kompromissa med.

Men det är viktigt att hålla huvudet kallt när du hämtar bilen, så att du inte plötsligt uppgraderar till en dyrare bil, bensinavtal, fler förare än nödvändigt eller försäkringar som redan är en del av din reseförsäkring. Du ska på förhand veta vad det kommer stå på ditt kvitto när du hämtar bilen, och vad du tryggt kan tacka nej till.

Vill du veta mer om att hyra bil i USA?

Vi är experter på skräddarsydda bilsemestrar i USA och känner också till de bästa vägarna, hotell, nationalparker och sevärdheter.

 1. Du beställer ett erbjudande - utan förpliktelser
 2. Vi ringer upp och frågar dig om dina önskemål
 3. Baserat på vårt samtal skräddarsyr vi ett erbjudande till dig
 4. Vi bokar hela resan åt dig, men inte förrän du är helt nöjd