BESTÄLL OFFERT
08-12454845

Roadtrip på Route 66

Den ultimata bilsemestern längs USA:s mest ikoniska väg

21 dagar från 12.595:-

Roadtrip på Route 66

21 dagar från 12.595:-

Kör en biltur att minnas på Route 66

En roadtrip på Route 66 är en helt unik resa som tar er genom historiska städer, vackra landskap och ikoniska landmärken i åtta delstater och tre tidzoner. På vägen kan ni sova på klassiska motell, äta på retro diners och tanka er amerikanare på bensinstationer som ser ut att vara hämtade från 1950-talet – stämningen på den legendariska vägen är en upplevelse i sig själv. Kör också förbi obligatoriska destinationer som Grand Canyon och Las Vegas, för en ultimat roadtripp i USA.

Resplanen nedan är inte fast, utan kan anpassas efter dina önskemål.

Föreslagen resplan
DAG 1 - 4: CHICAGO

Vi rekommenderar att ni startar i Chicago, Illinois. Man kan också köra Route 66 från väst till öst, men den historiskt korrekta vägen är att resa från Chicago i öst till Los Angeles i väst. Route 66 byggdes nämligen i den riktningen, för att människor i 30-talets mellanvästern skulle kunna ta sig till västkusten i hopp om ett bättre liv under depressionen. Innan ni beger er ut på vägarna föreslår vi att ni stannar tre nätter i den livliga storstaden Chicago.

Här får ni uppleva en riktig amerikansk storstad med en imponerande skyline – Chicago var faktiskt den första staden som fick en skyskrapa redan 1885 – men också gröna områden och betydligt färre turister än i New York. Ni kan också börja med att få en överblick över staden och Lake Michigan med ett besök i Willis Tower, som är USA:s näst högsta byggnad. På 412 meters höjd kan ni stå på ett golv av glas och se ned på gatorna och långt bort mot horisonten.

En promenad i den stora stadsparken Millenium Park är ett annat måste. Här anordnas många utomhuskonserter, och det finns flera skulpturer att titta på i den gröna oasen. Det är också här den berömda ”bönan”, Cloud Gate, finns. Det är ett unikt modernt monument, vars spegelblanka yta visar både dig själv och staden runt omkring.

När ni har sett de största attraktionerna väntar en rad aktiviteter – i Chicago finns det något för varje smak. Ni kan shoppa i butiksmekkat Magnificent Mile, ta en guidad ”gangster tour” i de gamla maffiakvarteren, se en match med något av stadens lag eller smaka lokala specialiteter som deep-dish pizza och Chicago hot dogs.

Den fjärde dagen kan ni starta bilen och köra till St. Louis, Missouri (480 km/300 miles – 4,5 timmar)

DAG 4 – 6: ST. LOUIS

Mississippi RiverNu börjar roadtripen längs Route 66 på allvar. Sträckan genom Illinois är ett av vägens mest välbevarade partier, där ni kan köra på den ursprungliga vägen en stor del av tiden. På några sträckor senare på resan blir ni tvungna att ta den ”nya” motorvägen, eftersom den ursprungliga Route 66 är nedlagd. Men här kan ni alltså se fram emot den gamla vägen och lämningarna efter 1900-talets mitt när bilismen blomstrade.

Stanna till i Illinois’ huvudstad Springfield, där ni hittar flera klassiska Route 66-motell och den kända dinern Cozy Dog Drive In, där ni kan få en typiskt amerikansk hotdog på pinne. Om ni reser på sensommaren kan ni ha tur och komma hit när stadens Birthplace of Route 66 Festival äger rum, där den historiska vägen hyllas i flera dagar.

Springfield är också känt som Abraham Lincolns hemstad, och platsen bjuder på massor av historia. Här kan ni se var han bodde, den imponerande gravplatsen Lincoln Tomb samt Presidential Library & Museum, där ni kan lära er allt om den betydelsefulla presidenten som bland annat var med och avskaffade slaveriet.

Senare ankommer ni till St. Louis, som ligger på andra sidan Mississippi-floden som utgör gränsen mellan Illinois och Missouri. Staden kallas ”Porten till västern”, eftersom det var här många nybyggare från öst passerade på väg mot västkusten. Ni kommer hälsas välkomna av en fysisk port, The Gateway Arch, som är stadens stora signum. Det är en 192 meter hög silverbåge som står vid floden. Ni kan ta er upp till toppen för en stilig utsikt över staden och floden.

I St. Louis kan vi också rekommendera en båttur med en hjulångare på Mississippi. Båtarna är trogna kopior av 1800-talets fartyg, så det är ett roligt sätt att uppleva hamnkvarteren och en bit av den berömda floden på.

Härifrån kan ni köra till Tulsa, Oklahoma (640 km/400 miles – 5,5 timmar)

DAG 6 – 7: TULSA

Turen fortsätter rakt genom Missouri och en liten bit in i Kansas innan ni når den fjärde delstaten, Oklahoma, som också är ett spännande stopp på vägen till Tulsa.

I Oklahoma bor många medlemmar av Cherokee-stammen, trots att folkgruppen för länge sedan fördrevs från platsen. Stammen är den största i USA, och har över 335 000 medborgare i den officiellt erkända Cherokee Nation.

På Will Rogers Memorial Museum kan ni lära er mer om folkgruppen. Will Rogers var en populär skådespelare och offentlig person från Cherokee-stammen. Han var stolt över sitt ursprung, och genom sin medverkan i 1920- och 30-talens populärkultur fick en bredare publik inblick i hans liv och stammens kultur. Det kan ni också få på museet.

Strax innan ni når Tulsa kan ni se en annan av Route 66:s sevärdheter i förstaden Catoosa – nämligen Blue Whale of Catoosa. Det är en gammal vattenrutschkana i form av en stor blå val, som ligger i en liten sjö vid vägen. Det var en populär rastplats för amerikaner på bilsemester på 70- och 80-talen, så även om ni inte kan ta en tur i valen är det en rolig plats att besöka.

I Tulsa kommer ni se den 23 meter höga statyn Golden Driller, som föreställer en oljearbetare. Den tornar upp sig som en av landets största statyer till ära för alla dem som arbetade inom oljeindustrin.

Därefter kan ni köra till Oklahoma City (170 km/110 miles – 1,5 timmar)

DAG 7 – 9: OKLAHOMA CITY

På väg till Oklahoma City kommer ni ha flera möjligheter att stanna till vid intressanta platser längs med Route 66. En av dem är Arcadia Round Barn, som är en rund, röd lada som byggdes 1898 för förvaring av korn. Den blev senare renoverad och omgjord till dansgolv. Hit kom många musiker och stora flockar av danssugna amerikaner i början av 1900-talet, och när Route 66 år 1928 anlades vid ladan blev stället ännu mer populärt. Idag är det ett nationellt landmärke.

I samma stad kan ni besöka Pops 66, eller “Soda Ranch” som det kallas. Det är ett himmelrike för läsk-fantaster och här hittar ni inte mindre än 700 olika sorters läskedrycker. Ni kan prova smaker som bacon, choklad och buffalo wings, vilket är en märklig och typiskt amerikansk upplevelse.

När ni ankommer till Oklahoma City kommer ni få uppleva en storstad mitt i Mellanvästern. Här väntar massor av sevärdheter med relation till stadens placering mitt i cowboy-land, och härliga matställen som serverar både traditionella och mer moderna tolkningar av amerikanska klassiker.

Vi kan rekommendera en tur på kanalerna i Bricktown, som är ett kvarter fullt av gamla varuhus. Idag är det ett trevligt centrum med restauranger och butiker. Om ni tar en båttur med Bricktown Water Taxis får ni en fin introduktion till området och dess historia innan ni utforskar det till fots.

Härifrån kan ni köra till Amarillo, Texas (450 km/280 miles – 4 timmar)

DAG 9 - 10: AMARILLO

Resan går vidare till Texas Panhandle, som det nordvästra hörnet av ”the Lone Star State” kallas. Här går Route 66 genom Texas öppna slätter, där det finns mer boskap än människor, och gamla småstäder som övergetts och idag är ödsliga och fascinerande ghost towns.

Amarillo är däremot inte övergivet. Här finns det berömda landmärket Cadillac Ranch, så staden har många turister och massor av restauranger och souvenirbutiker. Cadillac Ranch är en konstinstallation bestående av tio gamla Cadillac-bilar som står på högkant med nosen begravd i marken. De är målade i starka neonfärger, så de väcker stor uppmärksamhet där de står mitt i ödemarken – ett måste på er roadtripp längs med Route 66.

På kvällen kan ni besöka den berömda restaurangen Big Texan Steak Ranch, som lockar med en gratis steak om man kan äta upp den på mindre än en timme – och den väger ett helt kilo. Det är något av en omöjlig uppgift, men en rolig plats att uppleva. Restaurangen har funnits sedan 1966, och bjuder både på saloon-stämning och en ”Hall of Fame” där ett porträtt av alla de som lyckats äta ett kilo steak hänger på väggen.

Härifrån kan ni köra till Santa Fe, New Mexico (450 km/280 miles – 4 timmar)

DAG 10 - 12: SANTA FE

På väg ut ur Texas med siktet på New Mexico kommer ni nå punkten som markerar att ni är halvvägs mellan Chicago och Los Angeles. Den är markerad med stora 66-märken på asfalten och den legendariska dinern Midpoint Café. Vi rekommenderar att ni gör ett pitstop här och får en milkshake, hamburgare eller bara en bild innan ni kör vidare.

I Santa Fe väntar en trevlig liten stad med karaktäristiska gamla lerstensbyggnader. I dem hittar ni många gallerier, konstnärliga butiker och roliga matställen som serverar läcker Tex-Mex, som är den variant av mexikansk mat man äter i Texas.

Inte långt från staden kan ni besöka vackra och spännande Bandelier National Monument. I en dal med karga klippor kan ni se ingraverade motiv och hål som stammar från det infödda Ancentral Pueblo-folket. De levde i området mellan 1150 och 1550, och idag kan ni se var de förvarade sin mat och höll sina ceremonier.

Från Santa Fe kan ni köra till Holbrook, Arizona (470 km/300 miles – 4 timmar)

DAG 12 - 14: HOLBROOK

Turen går vidare mot Holbrook i Arizona, och på vägen dit rekommenderar vi att ni kör förbi Navajo-stammens reservat. Navajo Nation har liksom Cherokee-stammen sina egna invånare och ett eget samhälle, som ni här kan besöka. Navajo-folket har det största området i USA, och invånarna har sitt eget språk som fortfarande är i bruk.

Det finns massor att uppleva i reservatet. Ni kan vandra eller rida genom landskapet, se Navajo-stammens konst och hantverk och lära er mer om deras kultur på flera museer i området. Som en lite annorlunda upplevelse kan ni också besöka någon av de casinon som stammen äger. Det är en viktig inkomstkälla, och ett roligt sätt att stötta ursprungsbefolkningen.

Vi rekommenderar två övernattningar i Holbrook, så att ni också har tid att uppleva Petrified Forest National Park. Den ligger i Painted Desert-öknen, där landskapet visserligen är torrt och öde, men färgstarkt. Det mest speciella i området är de förstenade träd som gett parken sitt namn. Här ligger nämligen stora trädstammar som är över 200 miljoner år gamla, och som ser väldigt fascinerande ut i den färggranna öknen. Det kan också rekommenderas att promenera här, till exempel längs med vandringslederna Giant Logs och Long Logs.

Härifrån kan ni köra vidare till Grand Canyon (290 km/180 miles – 3 timmar)

DAG 14 - 16: GRAND CANYON

Grand CanyonNästa stopp på den legendariska roadtrippen är Grand Canyon – ett av världens största naturfenomen. Den enorma klippdalen ligger strax norr om Route 66, så det är som upplagt att besöka det storslagna landskapet som alla bör uppleva någon gång i livet.

På vägen dit kan ni också se Meteor Crater, som anses vara den bäst bevarade meteorkratern i världen. Med en bredd på 1,2 kilometer och ett djup på 170 meter är det en storartad syn, speciellt när man tänker på att den skapades när en meteor träffade jorden för tusentals år sedan.

Ni kan också stanna till i spökstaden Two Guns. Här finns fortfarande en gammal bilmack och byggnader från campingplatser, eftersom det en gång i tiden var ett populärt ställe för besökare till Grand Canyon. Staden har övergivits sedan dess, och är lite läskig – men ni kommer kunna få fina bilder som minne av besöket.

Vid själva Grand Canyon rekommenderar vi två övernattningar, så att ni har en hel dag på er att uppleva den vackra dalen från flera vinklar. Ni kan till exempel gå upp tidigt och vandra i den innan det blir för varmt, eller pröva forsränning på Colorado River som flyter på botten. Om det låter för ansträngande kan ni köra till olika utkiksposter längs med kanten och se dalen från ovan, vilket också är en förtrollande syn. Ni kan också ta en helikoptertur, och uppleva Grand Canyons storslagenhet från luften.

Därefter föreslår vi att ni kör till Las Vegas, Nevada (440 km/270 miles – 4,5 timmar)

DAG 16 - 18: LAS VEGAS

Las Vegas The StripNästa stopp på turen ligger inte heller precis vid Route 66, men vi tycker inte att ni ska missa Las Vegas när ni befinner er i området. Spelstaden ligger som en gnistrande diamant mitt ute i Nevadas öken, och lyser med sina stora lyxhotell och påkostade byggnader. Här kan ni till exempel se både Eiffeltornet, New Yorks skyline, Egyptens pyramider och Venedigs kanaler – för Las Vegas har allt.

Det är en stor upplevelse att bara promenera längs med huvudgatan the Strip, där det mesta är samlat och allt lyser och blinkar i ett festligt virrvarr. Det kan också rekommenderas att delta i folkfesten – pröva lyckan på ett casino, gå på en konsert eller se den berömda akrobatikshowen Cirque du Soleil.

Ni kan också shoppa loss i stadens stora outletbutiker, Premium Outlets, där ni hittar alla kända märken till nedsatta priser, och på kvällen kan ni ta en tur i det gigantiska pariserhjulet High Roller och se stadens ljus glittra i mörkret.

Härifrån kan ni köra den sista sträckan till Los Angeles, Kalifornien (470 km/290 miles – 4,5 timmar)

DAG 18 - 21: LOS ANGELES

Route 66-äventyret slutar i Los Angeles – närmare bestämt vid Santa Monica Pier, där en skylt markerar att den legendariska vägen är slut. Det är en plats som definitivt bör besökas, liksom att ta en bild här till minne av resan.

Utöver det finns det gott om saker att se och uppleva i Los Angeles, så vi rekommenderar att ni stannar tre nätter innan ni flyger hem. Filmstaden Hollywood får ni inte missa – här kan ni ta en tur i Universal Studios, se kulisser från kända filmer, pröva olika attraktioner och se actionscener spelas in i verkligheten.

Vi rekommenderar också en promenad längs med Walk of Fame på Hollywood Boulevard, ett besök i lyxiga Beverly Hills och en tur till Griffith Observatory, som ligger på toppen av en kulle i utkanten av staden. Här kan ni både se den vackra stjärnhimlen och utsikten över det enorma Los Angeles när solen går ner.

Ni kan också koppla av på stadens kända stränder, som är fulla av liv och Kalifornien-stämning i solen och i skuggan av höga palmer. Åk till exempel till Venice Beach eller Santa Monica Beach, där ni kan titta på människor, njuta av värmen och smälta upplevelserna som de tre senaste veckorna har bjudit på.

Från Los Angeles kan ni flyga hem till Sverige.

Prisöversikt
Säsong
Månader
Längd
Pris
Vår mar. – maj. 21 dagar från 13.995:- per person
Sommar jun. – aug. 21 dagar från 16.595:- per person
Höst sep. – nov. 21 dagar från 14.895:- per person
Vinter dec. – feb. 21 dagar från 12.595:- per person

Priset är per person, och gäller för 2 vuxna och 2 barn (under 12 år) i samma rum.
Rabatt vid barn under 12 år och större grupper.
Vid högtider och helgdagar bör ni räkna med högre priser än demonstrerat.

Resans innehåll
 • Flyg inkl. måltider och bagage
 • Medelklasshotell
 • Ford Escape eller liknande inkl. Alla nödvändiga försäkringar, skatter och fria mil.
 • Reseförsäkring (kan tillköpas)
 • Avbeställningsförsäkring (kan tillköpas)
 • Resort fees (kan förekomma på vissa hotell)

Våra reseförslag

Hawaii

Alaska

Mexiko

Prisöversikt

Säsong
Månader
Längd
Pris
Vår mar. – maj. 21 dagar från 13.995:- per person
Sommar jun. – aug. 21 dagar från 16.595:- per person
Höst sep. – nov. 21 dagar från 14.895:- per person
Vinter dec. – feb. 21 dagar från 12.595:- per person

Priset är per person, och gäller för 2 vuxna och 2 barn (under 12 år) i samma rum.
Rabatt vid barn under 12 år och större grupper.
Vid högtider och helgdagar bör ni räkna med högre priser än demonstrerat.

Resans innehåll
 • Flyg inkl. måltider och bagage
 • Medelklasshotell
 • Ford Escape eller liknande inkl. Alla nödvändiga försäkringar, skatter och fria mil.
 • Reseförsäkring (kan tillköpas)
 • Avbeställningsförsäkring (kan tillköpas)
 • Resort fees (kan förekomma på vissa hotell)
Beställ offert gratis och oförpliktigat
Personliga upplysningar
Bemärkningar

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.