BESTÄLL OFFERT
08-12454845

Yosemite National Park

USA:S POPULÄRA VILDMARK MED IKONISKA KLIPPOR, HÖGA VATTENFALL OCH VILDA BJÖRNAR

Yosemite National Park

NJUT AV DEN STORSLAGNA UTSIKTEN ÖVER YOSEMITE VALLEY

Det kommer inte som en överraskning att Yosemite National Park i Kalifornien är en av de mest besökta nationalparkerna i USA. Vyn över berömda Yosemite Valley med klippan El Capitan, de rekordhöga vattenfallen och de massiva Sequoia-träden är helt enkelt förtrollande.

Parken bjuder på skiftande natur, fina vandringsleder för alla nivåer och ett rikt och vilt djurliv, så här finns det gott om aktiviteter för flera dagar. På en resa till Kalifornien är ett besök i Yosemite nästan ett måste, oavsett om du är en stor naturentusiast eller bara uppskattar vackra miljöer och frisk luft.

Fakta om Yosemite
  • Areal: 3.027 km²
  • Km till storstad: San Francisco (269 km)
  • Stat: Kalifornien
  • Öppet: Hela året
  • Entré: $35 per bil (läs mer här)
Upplev Yosemite

Yosemite National Park

Om Yosemite National Park

Yosemite National Park har varit en skyddad nationalpark sedan 1890, men har en betydligt längre historia än så. För tusentals år sedan levde den amerikanska ursprungsbefolkningen här, och under 1800-talets guldrusch fick de första västerlänningarna upp ögonen för områdets otroliga skönhet. Parken breder ut sig över 3000 kvadratkilometer, och här väntar imponerande berg, branta klippväggar med gigantiska vattenfall, Sequoia-träd som sträcker sina grenar mot himlen, öppna slätter, blanka sjöar och ett vilt djurliv med björnar, hjortar, gnagare och smådjur. De flesta besökare brukar dock inte se mer än de 1500 hektar som utgör Yosemite Valley där de största attraktionerna, turistcentren och campingplatserna finns.

Half Dome

Sevärdheter i Yosemite Valley

Mitt i nationalparken ligger enorma Yosemite Valley – parkens kronjuvel. Det är en 1220 meter djup dal som skapats av glaciärer, med otroliga klippformationer, lummig grönska och ett rikt djurliv. Här väntar några av parkens största upplevelser.

Half Dome är en av dem. Det är den kanske allra mest ikoniska klippformationen i Yosemite, som reser sig 1444 meter över dalgången. Det liknar en enorm rund sten som skurits av på mitten, och utgör en otrolig syn. En annan ikon är El Capitan. Det är världens högsta granitsten som tornar upp sig över dalen, med ett utseende som både är roligt och dramatiskt.

Ett annat måste är Glacier Point. Det är en utkikspost på 2199 meters höjd som bjuder på en fantastisk vy över Yosemite Valley och bergskedjan High Sierra – en utsikt man aldrig glömmer.

Det är också i Yosemite du hittar de allra största vattenfallen, och vi kan nästan lova att de kommer ta andan ur dig. Upper, Middle och Lower Yosemite Falls utgör tillsammans de högsta vattenfallen i Nordamerika, med en samlad höjd på 739 meter. De kan ses från flera olika platser och vandringsleder.

Vandringsleder och bilvägar i Yosemite

Det finns många sätt att uppleva Yosemite National Park, där det allra bästa är att vandra i den storslagna naturen. Runt om i parken och i Yosemite Valley hittar du utmärkta vandringsstigar som för dig runt stora mammutträd, upp och ner för backar och förbi parkens djur. På det sättet kommer du närmast naturen och får uppleva människans litenhet ute i det fria.

Det går också att köra bil i parken, på Northside Drive och Southside Drive, som sträcker sig längs med varsin sida av Yosemite Valley. Om det ska gå vildare till kan du pröva river rafting på vattnet i Merced River, och den ambitiöse kan klättra upp för branta klippor och försöka bestiga El Capitan eller Half Dome, vilket är väldigt populärt.

Övernatta i Yosemite National Park

Vi föreslår att du övernattar en natt eller två för att få den ultimata upplevelsen av Yosemite National Park. Det går både att campa i parken, och bo på små hotell inne i parken och i närheten av den.

El Portal är en populär by i parken. Den ligger längs med vägen till Yosemite Valley, och är därför en bra utgångspunkt för att uppleva de storslagna landskapen. Andra bra alternativ är byarna Fish Camp, Bass Lake och The Pines.

Kommer du från Las Vegas eller Grand Canyon föreslår vi ett stopp i skidresorten Mammoth Lakes, som ligger på parkens östra sida. På sommaren kan du också köra in genom parken till Yosemite Valley härifrån.

Det lönar sig att vara ute i god tid för att säkra boende på de bästa platserna, eftersom parken har många besökare varje år. Din resekonsulent kan hjälpa dig med att hitta boendet som passar bäst för dig och din resa.

Beställ en offert gratis och oförpliktigat
Personliga upplysningar
Bemärkningar

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.