BESTÄLL OFFERT
08-12454845

Yellowstone National Park

EXPLODERANDE GEJSRAR, ÅNGANDE KÄLLOR OCH FLOCKAR AV BISONOXAR

Yellowstone National Park

SE MARKEN BUBBLA I VACKRA FÄRGER

Yellowstone National Park i Wyoming, USA, är full av enastående naturupplevelser. Här finns mer än hälften av jordens alla gejsrar, inbjudande varma källor, vackra vattenfall och ett rikt djurliv med bisonoxar, vargar och älgar.

Ett besök här är mer som en upplevelse i fantasin än ett besök i verkligheten, och kan därför varmt rekommenderas till naturälskare – och alla andra – som befinner sig i trakten. Om du planerar en bilsemester eller en resa med autocamper i västra USA är ett par dagar i Yellowstone ett måste.

Fakta om Yellowstone
  • Areal: 8.991 km2
  • Km till storstad: Salt Lake City (440 km)
  • Stat: Wyoming, Idaho och Montana
  • Öppet: Hela året
  • Entré: $35 per bil (läs mer här)
Reseförslag till Yellowstone
Upplev Yellowstone

Yellowstone National Park

Om Yellowstone National Park

Yellowstone National Park är en nästan 9 000 kvadratkilometer stor park, som främst ligger i Wyoming men som också sträcker sig över Idaho och Montana i nordvästra USA. Parken är inte bara otroligt stor, men bjuder också på storslagen och skiftande natur.

Parken är uppdelad i sju regioner. Däribland ingår Lake Country och parkens vackra sjöar, Canyon Country med djupa dalgångar och stora vattenfall, samt Geyser Country med sin geotermiska aktivitet. Yellowstone ligger i ett område med hög vulkanisk aktivitet, och som besökare märker man tydligt att underjorden lever.

Alla de största naturattraktionerna ligger i närheten av den 228 kilometer långa vägen Grand Loop Road, som är utformad som en åtta. Det gör det enkelt att följa vägen och få se så mycket som möjligt. Vi rekommenderar att man tillbringar ett par dagar här, för att utnyttja parken fullt ut.

Gejsrar och varma källor

Yellowstone är särskilt känt för områdets geotermiska aktivitet. Här finns världens högsta koncentration av gejsrar – över 200 stycken på fyra kvadratkilometer. Därför kommer du se bubblande bassänger, sprutande lera och ångande varma källor nästan var du än befinner dig.

Några gejsrar får dock mer uppmärksamhet än andra; särskilt Old Faithful är ett dragplåster som får ett utbrott var nittioförsta minut och sprutar vatten 55 meter upp i luften. Det är en imponerande syn som är värd att uppleva minst en gång, även om du kommer får dela upplevelsen med andra besökare.

Du får heller inte glömma att skriva upp parkens största varma källa, Prismatic Spring, på din lista över sevärdheter. Dess berömda regnbågsfärgade ringar i vattnet är magiska, och här finns det gångbroar som gör det enkelt att komma nära den ångande källan.

Grand Canyon of the Yellowstone

Grand Canyon of the Yellowstone

En annan stor naturupplevelse i Yellowstone är den fantastiska klippformationen som fått sitt namn efter Arizonas mest berömda attraktion – nämligen Grand Canyon of the Yellowstone. Dalgången sträcker sig genom det gröna landskapet med 300 meter djupa, karga klippsidor och på botten flyter Yellowstone River.

På två ställen bildar floden de vackra vattenfallen Upper Falls och Lower Falls, på 33 respektive 94 meter. Vyn över dessa är helt otrolig, så vi rekommenderar att ni kör till några av de mest populära utkiksposterna längs med dalgången, till exempel Artist Point. Det finns också flera bra vandringsleder som förbinder några av utkiksposterna med varandra, så det går utmärkt att ta sig fram till fots för att njuta av utsikten ur flera vinklar.

Djurlivet i Yellowstones dalar

Djurlivet i Yellowstones dalar

Yellowstone National Park består inte bara av fantastiska landskap, utan också av ett rikt, vilt djurliv. Regionen Roosevelt County är ett av de bästa för att uppleva det. Här finns ”Amerikas Serengeti”, Lamar Valley, som är en dal med stora bestånd av bisonoxar, vargar, grizzlybjörnar, getter och wapitihjortar.

Det finns gott om vandringsleder i området, där du strosar mellan vilda blommor och djur på den stora öppna slätten. Dalgången ligger öster om den norra delen av Grand Loop Road, och för djurälskare är utflykten helt klart värd besväret. Det finns också massor av djur i resten av parken, som älgar och grizzlybjörnar i centralt belägna Lake County och bisonoxar och vargar i Canyon County.

Övernatta vid Yellowstone

Övernatta vid Yellowstone

Eftersom det finns så mycket att se i Yellowstone National Park rekommenderar vi att ni stannar minst en natt, och gärna fler, i eller omkring parken. Det går utmärkt att bo inne i parken, både på campingplatser och hotell, men platserna blir snabbt utsålda och priserna är som regel höga.

Därför vill vi också rekommendera att boenden strax utanför parken, som finns i de små turiststäderna som har fler möjligheter till bättre priser. Strax väster om parken ligger West Yellowstone, norr om parken ligger Gardiner och lite längre österut ligger Cody. Alla tre är bra utgångspunkter för dagsturer i parken.

USATours hjälper dig att hitta rätt boende på din resa.

Reseförslag till Yellowstone

Beställ en offert gratis och oförpliktigat
Personliga upplysningar
Bemärkningar

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.