BESTÄLL OFFERT
08-12454845

Kenai Fjords National Park

Alaskas vackra fjordar, glaciärer och valar

Kenai Fjords National Park

Segla på det spegelblanka isvattnet

Kenai Fjords National Park är platsen där du kan uppleva Alaskas förtrollande fjordar, där isbitar flyter sida vid sida med stora havsdjur i det stilla vattnet och där glaciärerna som skapat landskapet fortfarande är i kontroll över den karga naturen.

Nationalparken ligger på Kenai-halvön i sydcentrala Alaska vid staden Seward. Stora delar av Kenai Fjords National Park är endast tillgänglig via vattnet varpå du kan segla och upptäcka djurlivet. Men till de landfasta sevärdheterna kan du ta dig via bil eller med vandringskängorna på.

Fakta om Kenai Fjords
  • Areal: 4.600 km²
  • Km till storstad: Seward (3 km)
  • Stat: Alaska
  • Öppet: Hela året
  • Entré: Gratis (läs mer här)
Reseförslag till Kenai Fjords
[nationalpark_kenai_rejseforslag_shortcode]
Upplev Kenai Fjords

Kenai Fjords i Alaska

Om Kenai Fjords

Nationalparken har fått sitt namn efter de många fjordarna som ligger söder om Kenai-halvön. Fjordarna har skapats av glaciärer från det enorma islandskapet Harding Icefield, som är ett USAs största. Under miljoner av år har glaciärerna sakta skurit igenom bergen ner till grundvattnet, där de vackra fjordarna ligger idag.

Men det är inte bara landskapet du kan njuta av här. I Kenai Fjords National Park får du också möjligheten att komma i kontakt med Alaskas djurliv. På land lever bland annat älg samt brun- och svartbjörn. Mera sannolikt är dock att få se de havsdjur som simmar i fjordarna. Här kan du stöta på knölval, rätval, havsutter och säl.

Upplev fjordarna med båt

Den populäraste sättet att uppleva fjordarna på, och deras djurliv, är med båt. Seward är känt som Alaskas kryssningshamnen där de stora kryssningsfartygen ankrar, men det är också härifrån du kan åka ut på mindre båtturer. Om du vill se Kenai Fjords National Park på riktigt är en tur med båt ett måste.

Båtarna seglar nämligen in i de havsområdena som annars är avstängda och inte kan nås på något annat sätt. Här färdas du tätt intill de branta klipporna som tornar upp sig längs sidorna och isblocken som reser sig ur vattenytan. Ute på vattnet finns heller inget annat som stör och de enda invånarna du kommer stöta på är de som har vildmarken som sitt hem. Du kan till exempel få se valar som simmar längs båten, uttrar som glider på vattenytan eller sjölejon som solar sig på stenarna.

Lyssna till isen vid Exit Glacier

På land är Exit Glacier en populär attraktion i Kenai Fjords National Park. Du behöver bara köra 10-15 minuter från Seward och vandra en liten bit för att komma inpå den gigantiska ismassan. Stigen leder dig genom tät skog där du kan följa hur isen har flyttat sig genom tiderna med hjälp av markeringar.

Exit Glacier påminner om en frusen flod med isblått vatten. Men helt frusen är den faktiskt inte. Den flyttar sig ständigt (kalvar), så när du är nära inpå kan du höra hur isen knarrar.

Du kan promenera längs några korta vandringsleder vid glaciärens kant eller bege dig ut på den 13 kilometer långa Harding Icefild Trail, om du är ute efter en rejäl utmaning.

Seward, Alaska

Övernatta vid Kenai Fjords

Den enda staden som du kan övernatta i, i närheten av Kenai Fjords National Park, är Seward. Kuststaden ligger i slutet av den enda vägen som går genom nationalparken. Det är också härifrån båtturerna går och där du finner områdets hotell, besökscenter, butiker och matställen.

Alternativt kan du åka på en dagstur till Kenai Fjords National Park från Anchorage. Det är 200 kilometer att köra till Seward, så det är en heldagstur, men det är fullt möjligt. USATours kan hjälpa dig att boka din resa, oavsett var du bor.

Reseförslag till Kenai Fjords

[nationalpark_kenai_rejseforslag_shortcode]
Beställ en offert gratis och oförpliktigat
Personliga upplysningar
Bemärkningar

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.