BESTÄLL OFFERT
08-12454845

Grand Canyon National Park

USA:S STÖRSTA NATURFENOMEN SKA SES MED EGNA ÖGON

Grand Canyon National Park

KÄNN STORSLAGENHETEN VID CANYONENS KANT

Grand Canyon är en naturupplevelse som måste ses minst en gång i livet. Synen av den gigantiska klyftan i Arizonas torra jord liknar inget annat, och oavsett hur många bilder du har sett av Grand Canyon kommer ingenting slå upplevelsen att se det med egna ögon.

Därför rekommenderar vi ett besök i Grand Canyon National Park på de flesta resor till västkusten i USA. Det är perfekt att kombinera med Las Vegas, bilsemester i Kalifornien eller en resa med autocamper i de västra delstaterna, som också bjuder på många storslagna naturupplevelser.

Fakta om Grand Canyon
  • Areal: 4.926 km²
  • Längd: 446 km
  • Km till storstad: Las Vegas (440 km)
  • Stat: Arizona
  • Öppet (North Rim): 15. maj till 15. oktober
  • Öppet (South Rim): Hela året
  • Entré: $35 per bil (läs mer här)
Upplev Grand Canyon

Grand Canyon

Om Grand Canyon

Längd: 446 kilometer. Bredd: upp till 29 kilometer. Djup: upp till 1,6 kilometer. Kalla fakta kan inte fåna Grand Canyons storslagenhet, men de ger en hint om hur enormt naturfenomenet är. Trots att det känns som att man kan se hela klyftan från utkiksposten vid klippkanten är det omöjligt – hela Grand Canyon är lika stort som ett och ett halvt Gotland.

Dalgången är skapad av Colorado-floden som flyter på botten, och som har slipat ner landskapet under tusentals år. Det ligger i norra Arizonas öken, och klippsidorna är karga men otroligt vackra i olika röda nyanser. På våren växer vilda blommor i området, och vissa vintrar täcks det av snö, men resten av året är området torrt.

Upplev Grand Canyon från ovan

Det vanligaste sättet att uppleva Grand Canyon är från klippkanten – antingen från North Rim (den norra kanten) och South Rim (den södra). Vi rekommenderar South Rim, eftersom den är mer lättillgänglig och dessutom öppen året runt. Här ligger staden Grand Canyon Village, som har ett besökscentrum och utgör starten på de bästa vandringslederna.

Det finns många utkiksposter längs med lederna, där man kan gå ända fram till kanten och känna suget i magen när man blickar ut över vad som känns som en panoramautsikt över hela dalen. Här upplever du området ur de vinklar som oftast ses på foton, till exempel från Pima Point eller Lipan Point. Det kan varmt rekommenderas att vandra här vid soluppgång eller solnedgång, när ljuset är som mest förtrollande.

Upplev Grand Canyon nedifrån

De flesta kommer aldrig ner i dalgången, eftersom vägen dit är lång och det är varmt att ta sig fram under Arizonas brännande sol. Trots det är utflykten mödan värd, och det är ett fantastiskt sätt att komma närmare naturen. Du kan antingen vandra eller rida ner till botten, till exempel längs med Bright Angel Trail eller South Kaibab Trail. Båda vägarna leder ner till floden, men att ta sig ända dit tar ett par dagar och kräver ett par nätters camping. Det går därför utmärkt att vända tillbaka innan man når så långt.

Det finns även ett annat sätt att uppleva Grand Canyon nedifrån, nämligen på en river rafting-tur, eller forsränning som det kallas på svenska. Man blir då körd till botten av dalgången och tar sig därifrån vidare på Colorado-floden. Det är en fantastisk upplevelse som får det att pirra i magen längs med flodens vildare delar, och som bjuder på stilla stunder med gott om tid att njuta av utsikten där floden är lugnare. Vi rekommenderar att boka sådana turer i god tid, och hjälper gärna till med de praktiska detaljerna.

Upplev Grand Canyon med mer action

Du kan också uppleva Grand Canyon med mer fart och fläkt. En helikoptertur i dalgången kan varmt rekommenderas. Man flyger då från staden Tusayan som ligger i närheten, och får uppleva delar av landskapet som inte går att se på andra sätt. Samtidigt får man en obeskrivlig utsikt från luften, kombinerat med nöjet att åka helikopter. Turen tar inte mer än en och en halv timme – men blir helt klart ett minne för livet.

Grand Canyon Skywalk är en annan storslagen upplevelse. Det är en gångbro som sträcker sig i en halvcirkel från klippkanten, och som dessutom har ett golv av glas. Här får du inte bara utsikten från en plattform 1,2 kilometer över dalgången, men också möjligheten att se rakt ner i avgrunden under dina fötter.

Övernatta vid Grand Canyon

Vi rekommenderar en övernattning eller två i närheten av canyonen, så att du har gott om tid att uppleva det hela ur flera perspektiv. Vi föreslår att du bor i Grand Canyon Village, som ligger precis vid klippkanten, eller i Tusayan som ligger en kvarts biltur därifrån. Båda städerna har ett flertal hotell i olika budgetklasser.

En resa i västra USA är som gjord för att uppleva Grand Canyon, i synnerhet om du planerar att besöka Las Vegas i granndelstaten Nevada. Staden ligger ”bara” 440 kilometer därifrån, vilket är ett relativt kort avstånd i den här delen av världen. Din resekonsulent kan hjälpa dig att sätta ihop en lämplig rutt.

Beställ en offert gratis och oförpliktigat
Personliga upplysningar
Bemärkningar

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.