BESTÄLL OFFERT
08-12454845

Everglades National Park

I Florida finns träskmarken Everglades som är hem till de flesta amerikanska alligatorerna!

Everglades National Park

ÅK BÅT I USA:S STÖRSTA SUBTROPISKA VILDMARK

Everglades National Park i södra Florida är en gigantisk våtmark med plana gräsområden och mangroveträsk som översvämmas stora delar av året. Det subtropiska klimatet gör att parken också har ett stort och spännande djurliv.

Mest kända är de tusentals alligatorer som lurar under vattenytan, men också ormhalsfågeln med sitt karaktäristiska utseende hör till parkens naturattraktioner. Everglades kan upplevas på så kallade airboat tours, som är en rolig utflykt för hela familjen. En dagstur till Everglades kan rekommenderas till alla som reser till Florida.

Fakta om Everglades
  • Areal: 6.104 km²
  • Km till storstad: Miami (68 km)
  • Stat: Florida
  • Öppet: Hela året
  • Entré: $25 per bil (läs mer här)
Upplev Everglades

Om Everglades

Everglades kallades Pa-hay-okee (gräsigt vatten) av Seminole-folket, och River Glades av kolonialtidens kartritare. Båda namnen passar platsen, för det är både en form av sumpmark, ett gräsområde och en vildmark med många floder. De skapas av Floridas regnvatten som rinner ner till delstatens ”botten”, och samlas i Everglades.

Everglades National Park upprättades 1947, och har sedan dess hamnat på Unescos lista över världsarv; International Biosphere Reserve och Wetland of International Importance. Det är med andra ord en unik plats som du inte får missa när du besöker Florida.

Djurlivet i Everglades

Everglades är nästan synonymt med alligatorer. Tusentals av de berömda kräldjuren lever i sumpmarken, och är huvudattraktionen för många besökare. Det finns få platser i världen där du kan komma nära så många alligatorer samtidigt – utan att du för den sakens skull behöver vara rädd.

Sumpmarken är också hem till många andra sällsynta djur, som olika sorters ormar och sköldpaddor, den utrotningshotade sjökon manatee och den skygga Florida-pantern. Om du har en liten ornitolog inombords finns här också ett rikt fågelliv med över 300 arter. Här kan du till exempel se ormhalsfåglar, storkar och hägrar strosa i vattenbrynen.

Upplev Everglades i airboat

Det helt klart mest populära sättet att uppleva Everglades är genom en airboat-tur. En airboat är en propellerbåt som enkelt tar sig fram över de stora våtmarkerna och flyter stilla i mangroven för att inte skrämma bort djuren. De lokala guiderna är specialiserade på att få syn på djur under turen, och brukar också kunna berätta underhållande historier på vägen. En airboat-tur kan helt klart rekommenderas, och USATours hjälper gärna till med att boka det i förväg.

Om du vill ha ännu mer action finns det gott om möjligheter att se olika alligatorshows, där lokalbefolkningen wrestlar med de farliga djuren. I Everglades Holiday Park kan du till exempel se orädda män – kända från tv-showen Gator Boys – göra stunts och tricks med levande alligatorer. På vissa ställen finns det möjlighet att få kela med små alligatorungar.

Miami beach i Florida

Övernattning vid Everglades

Eftersom Everglades är varmt och fuktigt i stort sett året om, rekommenderar vi att ni bor utanför nationalparken. Det finns gott om möjligheter att besöka parken på en dagstur från någon av Floridas populära semesterstäder, som Miami, Fort Lauderdale, Naples och Fort Myers.

Det är lättast att köra längs in i nationalparken via någon av huvudvägarna för att komma till ett av besökscentren, där det finns bra vandringsleder och väntande airboat-turer. Båtarna avgår flera gånger i timmen, varje dag. Din resekonsulent kan hjälpa dig att hitta rätt tur och sätta ihop din rundresa i Florida.

Beställ en offert gratis och oförpliktigat
Personliga upplysningar
Bemärkningar

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.